Myšlenka handheldů neboli kapesních herních konzolí je naprosto geniální. Mít možnost si před spaním na třičtvrtěhodinu sednout na gauč či postel, uchopit malé zařízení do ruky a bez zdlouhavého prodírání systémem si zahrát oblíbený titul ocení nemalý počet hráčů. Novodobý trend prakticky oživilo Nintendo Switch a na ještě vyšší úroveň jej posunul až Steam Deck od Valve. To zejména proto, že dává stejnou možnost i fanouškům náročnějších PC her.

Handheld od tvůrců legendární série Counter-Strike a provozovatele nejpopulárnější PC platformy pro nákup videoher využívá operačního systému SteamOS, který je postavený na Linuxu. Od Windows, na který sází třeba konkurenční ASUS ROG Ally nebo většina čínských handheldů, se liší hlavně ve své jednoduchosti – od zapnutí se během chvilky můžete dostat do hry a nemusíte se zaobírat zbytečným balastem. Systém je navíc plně přizpůsoben rozměrům a ovládání konzole.

Co ale Steam Deck v současné době trochu brzdí, je hardware. Jelikož handheld vyšel v roce 2020 a předtím byl léta připravován, pochopitelně spoléhá na starší technologie než jeho současní protivníci. APU, které Steam Deck pohání, tedy využívá procesorovou architekturu Zen 2 a grafické jádro pak spoléhá na architekturu RDNA. V době, kdy existují nové speciální čipy pro kapesní konzole typu AMD Ryzen Z1 (Zen 4 + RDNA 3), zkrátka moc konkurenceschopné není.

Steam Deck si i přesto ale stále užívá popularity a neustále o něj mají zájem noví zákazníci, za což mohou zejména ony zmíněné přednosti související s jednoduchostí systému. Některým hráčům však nevyhovuje výkon současného handheldu od Valve, ale konkurenční modely se jim kupovat pro různé důvody nechtějí, a tak v současné době čekají na představení upgradované verze. Dříve se spekulovalo, že by mohla vyjít někdy v roce 2024, ale ukazuje se, že čekat nejspíš nemá smysl. Valve se totiž „Steam Deck 2“ nechystá uvést nejméně v následujících dvou letech.

S informací přišel zahraniční portál The Verge, jemuž ji sdělil jeden z vývojářů Steam Decku Pierre-Loup Griffais. Argumentoval tím, že Valve chce novou generaci uvést až ve chvíli, co bude možné poskytnout výraznější nárůst výkonu. Ačkoliv je ROG Ally i další konzole už nyní o poznání rychlejší než Steam Deck, Valve se nelíbí, že by se použitím aktuálně dostupného hardwaru mohla postavit do nevýhodné pozice výdrž baterie.

Griffais jinými slovy nepočítá s tím, že během „následujících pár let“ vyjdou takové technologie, aby bylo zvýšení výkonu při zachování nízké spotřeby možné tak, jak si Valve představuje. Zdá se tedy, že společnost s novým Steam Deckem přijde nejdříve ke konci roku 2025.

Steam Deck už má s modernějšími AAA hrami problém. Neděje se tak jen z důvodu, že je tři roky starý, ale také proto, že kolikrát není správně doladěná optimalizace (podívejte se třeba na The Last of Us Part 1 nebo čerstvě vydaný Starfield).

Steam Deck ale ztrácí také v oblasti displeje, který ve srovnání s mnohou konkurencí nabízí nižší rozlišení, horší obnovovací frekvenci a menší maximální jas. Je tedy teoreticky možné, že Valve podobně jako Nintendo vydá upgradovaný model, který se však bude soustředit pouze na výměnu panelu. Teoreticky by mohla vyjít i verze s kapacitnější baterií. To vše jsou ale prozatím pouhé spekulace.