Taktická multiplayerová střílečka Valorant od vývojářů z Riot Games se konečně po měsících v uzavřené betě dostala k oficiálnímu plnému vydání. Dnes totiž vyšla verze 1.0, která dává přístup do světa Valorantu každému, kdo o něj má zájem.

Oproti verzím v uzavřené betě s sebou ovšem přináší nového agenta, novou mapu, nový herní režim a řadu úprav a změn pro již existující mapy a agenty. A není toho vůbec málo.

Jak můžete vidět na obrázku níže, úprav se dočkali konkrétně Phoenix, Jett, Sage, Raze a Omen. Až na výjimky jde v podstatě o nerfnutí, takže s nimi bude o něco těžší být efektivní. V případě mapy Split zase především došlo na menší přepracování střední části. Ta nyní postrádá velkou zeď a místo toho nabízí jenom menší krabici. Došlo samozřejmě i na řadu oprav chyb a menších vylepšení nebo změn - například, že nyní už nezískáte bod pro vaší ultimátní schopnost, pokud zemřete jinak, než že vás zabije nepřátelský hráč. Což platí i pro smrt v důsledku výbuchu Spiku.

Na celý seznam změn a úprav se můžete podívat na oficiálních stránkách hry.

Pro běžného hráče jsou ale pravděpodobně nejdůležitější novinky především nový agent, nová mapa a nový herní mód.

Nová mapa Ascent vás vhodí na území Itálie s dostatečným počtem otevřených prostranství, kde bude možnost krásně využít vaše jednotlivé schopnosti. Zajímavosti jsou především uzavíratelné (ale zničitelné) brány.

Pokud jde o nového agenta, tím je Reyna z Mexika. Její schopnost Leer dokáže na konkrétní místo hodit levitující oko, které oslepí každého, kdo se na něj podívá. Hlavní doménou Reyny jsou ovšem orby z padlých nepřátel. Pokud totiž Reyna někoho zabije, spadne z něho na tři vteřiny kus duše, kterou můžete použít buďto pomocí schopnosti Devour nebo Dismiss. Devour vás rychle vyléčí a dokonce vás může i přeléčit, zatímco schopnost Dismiss vás na krátký moment udělá nezranitelným. Pokud navíc Dismiss použijete s aktivní ultimátní dovedností, stanete se rovnou neviditelným.

Pokud jde právě o její ultimátní schopnost, Empress, ta vám dovolí střílet rychleji, nabíjet rychleji a celkově hrát o něco akčněji a rychleji.

V neposlední řadě je tu ještě nový herní mód Spike Rush. V něm máte za cíl totéž, co v základní hře - položit nebo zneškodnit Spike, nebo pozabíjet všechny nepřátele. Změna je ovšem v tom, že si nekupujete zbraně, ale dostanete je automaticky, přičemž všichni hráči mají stejnou výbavu. Kromě toho se na mapě také nachází speciální orby, po jejichž sebrání získáte nějakou výhodu. Například větší rychlosti, instantní získání ultimátní schopnosti a podobně. V zásadě jde o mnohem jednodušší, akčnější a přístupnější mód oproti základní hře. První tým, který získá čtyři kola, vyhraje.

Valorant vyšel právě dnes na PC, takže se do něho už můžete pustit.