Pro mnohé hráče byla nedostatečná kvalita Cyberpunku 2077 opravdu silnou ranou. V kombinaci s před lety zrušeným Prey 2, kde jsme měli hrát za lovce odměn ve futuristickém kyberpunkovém městě, byla na trhu vytvořena poměrně velká díra. Tu se aktuálně snaží zaplnit nezávislý projekt Vigilance 2099.

Ve hře se máme vžít do bývalého agenta, který musí dělat všechno pro to, aby přežil. Z toho důvodu bere jakoukoliv práci, zejména coby lovec odměn. Myslí si, že toto je cesta, aby dostal odpovědi na zatím tajné otázky.

Na Vigilance 2099 pracuje aktuálně tříčlenný tým z Envoidant Studios a hra se nachází ve finální prototypové fázi. Absence vydavatele (ačkoli se nějaký stále hledá) nicméně nevadí, pokud jde o ambicióznost vývojářů. Těšit bychom se totiž měli na řízení jak pozemních, tak létajících aut; parkour, střelbu, systém soubojů zblízka, hackování a vyjednávání.

Jako největší mechaniku hry vývojáři vypichují tzv. Outlaw systém. Ten přirovnávají k systému Nemesis z Middle-earth: Shadow of Mordor/War. Vaše cíle mohou utéct a později, když je najdete znovu, si vás budou pamatovat a budou na vás připraveni. Nicméně všechno je zatím ve fázi prototypu.

Spousta věcí se stále připravuje, včetně například oficiálního webu a podobných věcí. Nicméně ze hry už nyní existují různá videa, která můžete najít na oficiálním YouTube kanále hry (viz zdroje). Nedávno nicméně vyšlo video, které přímo ukazuje hratelnost a na co bychom se mohli v budoucích letech těšit.