Navštívit mimozemské území, zmasakrovat hordy nepřátel a odnést si nějaký ten šťavnatý loot. To je váš plán v titulu Space Punks, který můžete hrát spolu s dalšími třemi přáteli. A my tuhle náplň vyzkoušeli díky předběžným pozvánkám.  

Space Punks je typický twin-stick shooter. To znamená, že by se ve zběsilých přestřelkách hra měla hrát co nejpohodlněji na ovladači. Což můžeme potvrdit. Na klávesnici nám to šlo taky, ale ovladač byla ta správná cesta, což není vždy pravidlem u podobných titulů dnešní doby.  

Chaos, řev a zvuky projektilu je to, co nás doprovázelo každé kolo.

Systém hraní je jednoduchý, jak by se dalo čekat. Někdo vám oznámí, že v určitém sektoru planety je problém typu nejde elektřina, ztratili jsme signál, něco nám ničí budovy. A vy se svojí partou vyrazíte do dané oblasti problém vyřešit. 

Samozřejmě v sektoru nebudete sami a narazíte na nepřátele, kteří by na vás rádi hodovali. Naštěstí arzenál zbraní a schopností je dostatečný na to, abyste domorodým mutantům zajistili dietu.  

Když vše splníte, ke konci oblasti vás vyzvedne letoun a vy dostanete odměnu. Samozřejmě odměny padají také z nepřátel, ale hodně pomálu. Nečekejte žádné fontány předmětů jako v Diablu či Borderlands. Z hlediska hratelnosti musím Space Punks pochválit. Každá schopnost nebo interakce je intuitivně na dosah prstů

V předběžném přístupu jsme si mohli vyzkoušet 4 postavy, například Duka, rozmazleného, bohatého lidského mládence, kterému pro úplné životní štěstí chybí už jen být uznáván. Jeho charisma nabíjí morálku týmu, pasti matou nepřítele a granáty zmatené nepřátele smažou z povrchu planety. Dalším je Finn. To je pro změnu mládenec prasečí, přezdívaný šílenec. Vzhledem k tomu, že má pro strach uděláno a nedělá mu problém vběhnout mezi hordu nepřátel, stáhnout je k sobě a zmasakrovat raketami, je přezdívka výstižná. Zástupce něžného pohlaví je Eris. Ale… ta vlastně není vůbec něžná. Díky implementovaným nanobotům se z ní stal krvelačný zabiják, který rozsekává a probodává vše, co jí stojí v cestě. A poslední charakter je šprtík Bobík. 

Bob je technik, který své problémy řeší skrze automatické střílny a miny. Je to chytrák týmu, který je fanoušek planety Země a její popkultury. Jo a taky je to mimozemšťan, který dost připomíná červy z filmu Muži v černém. 

Charaktery jsou zatím jen 4, ale určitě jich přibude mnoho. I vzhledem k tomu, že model hry je free-to-play. A časem budete nucení získávat mnoho předmětů k odemčení vysněných vychytávek a hrdinů, nebo si je prostě zaplatíte. Což je v tomhle případě naprosto fér.    

Samotné mise se snaží být něčím kreativně doladěné, aby nenudily. Někdy porazíte bosse, jindy se projedete s magnetickým zdvižným vozem pro uvolnění zabarikádované cesty. Bohužel i přes to všechno mnoho misí jen tak proběhnete a moc se nad nimi nebudete pozastavovat.  

Space Punks vám nenápadně naznačí, že můžete hrát sami. Ale obtížnost misí říká něco jiného.  

První tři mise zvládnete s prstem v uchu a najednou přijde úkol, který ztěží zvládnete sami. Což ani tak nevadí, ale tato obtížnost byla silně nekonzistentní. Pro vysvětlení, po čtvrtém těžkém kole odehrajete další možná ještě složitější. Jasně, někdo si může říct, že je to konečně výzva. Ale pak vás hra pošle do dalších kol, ve kterých si zase můžete vrazit prst zpátky do ucha, protože jsou až nesmyslně jednoduché. Ale věříme, že to je úděl předběžného testování. A taky toho, že se mise vždy snaží vyrovnávat úrovní předmětů, které máte zrovna na sobě. 

Stejně jako jiné nesrovnalosti, například když mají postavy tendenci hláškovat mezi sebou. Ale to i v případě, že hrajete sami. A ne, nevolají si přes vysílačku. Občasné padání a chyby v připojování do hry více hráčů nás také postihly. Hlavně teda Duppyho. A když už jsem si potichu říkal, že ty problémy má hlavně on a není to nejspíše hrou, tak jsem skočil do textury a už se z ní nedostal. Takže ano, za vše může hra!  Ale s tak předběžným přístupem se s tímto prostě počítá. I přes to všechno musím pochválit, že čím dál jsme se dostali, tím víc jsme byli odměněni dalšími možnostmi a důvody, proč se hnát dále. 

Pokud jste někdo, kdo rád získává a plní úkoly za odměny, tak Space Punks míří na vás. Škála zbraní je už teď velká a za získané body schopností si můžete vylepšit dovednostní strom, který nás svou velikostí mile překvapil. A díky němu můžete se svým vesmírným pankáčem jít ještě specifičtější cestou boje.  

Už od 20. dubna je hra dostupná pro všechny v otevřené betě skrze Epic Store, takže vám nic nebrání hru vyzkoušet. Nic vás to stát nebude a na několik hodin vás určitě Space Punks zabaví.

Přečtěte si také: Vesmírné pew pew se zajímavým příběhem - Chorus