Hideo Kojima jako vizionář nerad stojí na místě. Rád zkouší nové věci a přichází s nevšedními herními zážitky. Byl to právě on, kdo stvořil akční stealth sérii Metal Gear, která nadchla a okouzlila hráče po celém světě svým otevřeným přístupem.

Další nezapomenutelný zážitek japonského producenta měl být opravdu děsivý horor. O tom jsme se mohli přesvědčit na vlastní virtuální kůži v P.T., hratelné ukázce dobře vyhlížejícího psychologického hororu. Potom se ale Kojima pohádal s Konami, odešel a za podpory Sony založil Kojima Productions, kde se nepustil do práce na hororu. Místo toho vytvořil akční adventuru Death Stranding s hvězdným obsazením. Tu někteří považují za nudný walking simulátor, ale podle mého nabízí poutavý a spletitý příběh.

V roce 2025 vyjde Death Stranding 2 jevící se ještě tajemněji a díky Microsoftu si Kojima bude moci splnit sen a vytvořit horor OD využívající cloud. Plánů má Kojima opravdu hodně, mimo jiné by rád natočil nezapomenutelné filmy. O nich mluvil před několika lety. V roce 2020 ale své priority změnil, prozradil v novém díle svého pořadu na HideoTube na YouTube. Při boji s vážnou nemocí si uvědomil, že stárne a nebude žít věčně. Proto hodlá potěšit všechny, co roky volají po novém Metal Gear Solid.

„V roce 2020 jsem onemocněl. Bylo to v době pandemie, takže jsem byl nemocný a izolovaný po celou dobu. Dokonce jsem podstoupil operaci,“ říká. V té době byl na dně a cítil, že se nemůže vrátit k tvorbě her. Dokonce napsal závěť. „A v té chvíli jsem si uvědomil, že lidé umírají. Loni mi bylo 60. Za deset let mi bude 70. Doufám, že nikdy nepůjdu do důchodu,“ uvedl ve svém pořadu.

„Pořád chci dělat nové věci, ale rozhodl jsem se udělat akční špionážní hru. Dostávám mnoho žádostí z Hollywoodu, abych natočil filmy, ale odmítl jsem je. Protože teď mám vlastní firmu, nemůžu odjet na rok nebo na dva a jít točit film,“ prozrazuje dále Kojima. Ze svízelné situace ho vytáhl Guillermo del Toro. Slavný filmový režisér a scenárista spolupracoval s Kojimou na P.T. a hraje Deadmana v Death Stranding. Právě on otevřel Kojimovy oči, když řekl: „Hideo, to, co děláš, už je film. Pokračuj v tom, co děláš.“ Tahle slova zachránila Kojimu a nasměrovala ho k tomu, aby očekávaný návrat do žánru špionážních akcí udělal ve stylu filmu.

Projektu pracovně říká PHYSINT, půjde o zbrusu novou značku vznikající ve spolupráci se Sony Pictures, PlayStation Studios a podílejí se na ní odborníci z herní i filmové branže. Má to být ambiciózní hra, jež posune cut-scény a modely postav na novou vizuální úroveň. Alespoň takový pocit si odnáším z videa Kojimy, kde tvrdí, že to bude hra i film zároveň.

„Samozřejmě to bude hra. Pokud ale vaše matka vejde do pokoje a uvidí vás hrát tuto hru, bude si myslet, že se díváte na film. Zatím si nejsem jistý, jak daleko to můžeme dotáhnout,“ dodal.

Produkce PHYSINT se rozběhne po dokončení Death Stranding 2: On the Beach pro novou generaci PlayStationu, tedy PS6.