Po čtyřech měsících testování byl Steam vylepšen o nové způsoby v procházení desítek tisíc her. Společnost Valve těmito novinkami reaguje na neustále se rozšiřující katalog her, kterému přestalo stačit rozdělení podle žánrů.

Aby Steam vyhověl potřebám hráčů všech typů, přepracovali tvůrci systém pro vyhledávání a kategorizaci titulů v katalogu. Nová struktura obsahuje 48 kategorií žánrů, 9 tematických kategorií a 7 kategorií souvisejících s herními režimy, respektive s podporovaným počtem hráčů. Výsledkem je 63 nových kategorií odvozených od společenských trendů sdílených mezi katalogem her a zvyky ve vyhledávání.

První novou položkou v menu Steamu je Nové a zajímavé. „Jak jsme zjistili, velké množství uživatelů bere žebříčky v obchodu jako náhledy toho, co zrovna letí ve službě Steam. Proto jsme tyto žebříčky shrnuli do jedné velké nabídky Nové a zajímavé, která zároveň poskytuje snadný přístup k momentálně zlevněným, nedávno aktualizovaným a populárním nadcházejícím titulům,“ popisuje novinku Valve.

Nabídka kategorií je specifická svými „vstupní body“ vytvořenými na základě tří hlavních filtrů, které uživatele vedou při procházení obchodu – žánr, téma a podporovaný počet hráčů – přičemž každý z těchto filtrů zeširoka odpovídá na jinou otázku. Tyto motivace lze následně setřídit a vyjádřit prostřednictvím značek a metadat, kdy kategorie seskupené pod vstupními body Žánry a Témata definují značky, zatímco kategorie seskupené pod bodem Počet hráčů definují doplňující metadata poskytovaná vývojáři.

Přečtěte si také: Steam má začít podporovat další měny, včetně české koruny

„K těmto vstupním bodům jsme se dostali kombinací formálního výzkumu, intuice a odezvy z laboratoří, nicméně vzor jejich používání byl ve službě Steam patrný už dříve, a to u kurátorů. Mnoho z nich totiž pro své sledující uživatele vytváří seznamy her určitých typů, které až na výjimky spadají do třech zmíněných vstupních bodů. Viz seznamy jako S budováním města založené na hratelnosti a žánru, Hry se psy založené na tématu nebo Hry pro páry založené na podporovaném počtu hráčů.“

„Když navíc na kteroukoli kategorii kliknete, budete přeneseni do speciálního centra, které slouží jako její úvodní stránka. Je libo nové a populární karetní a deskové hry? Nejprodávanější dobrodružná RPG pro jednoho hráče? Nejhranější sci-fi a cyberpunkové hry s bohatým příběhem? Nebo cokoli jiného? Necháme na vás!“

Každé z těchto center má vlastní URL adresu, takže si ho můžete uložit nebo sdílet s přáteli a společně prohlížet „kolotoč“ vybraných, nejprodávanějších a zlevněných her nebo nakouknout do pěti specifických záložek: Nové a populární, Nejprodávanější, Co se hraje, Nejlépe hodnocené a Nadcházející.

Dnešní změna přesunuje některé dříve separátní nabídky (např. Software, Soundtracky a VR hardware) do všeobjímající nabídky Kategorie, která kromě zmíněného nabízí také část Speciální sekce zahrnující právě „speciální“ vstupní body.