S jakým projektem, který byl v minulosti oficiálně oznámen, si studio Valve dává nejvíc na čas? S dalším dílem Half-Life? Ale kdepak, vždyť jsme tu před několika lety měli Half-Life: Alyx. Ne, ačkoliv už na ně většina fanoušků nejspíš zapomněla, firma zodpovědná za sérii Left 4 Dead, Dotu 2 nebo samotný Steam zdaleka nejvíc otálí s bezplatnými komiksy na motivy Team Fortress 2. Vážně.

Během let vznikla celá řada komiksů, které dějově rozšiřují svět kultovní multiplayerové střílečky z roku 2007. Většinou vyšly v souvislosti s významnými aktualizacemi, jednoho krásného dne si ale ve Valve řekli, že by se mohli pustit do velkého, sedmidílného komiksu, jenž by vyprávěl víceméně soběstačný příběh hratelných žoldáků z Team Fortress 2 i jejich předchůdců z pozapomenuté střílečky Team Fortress Classic.

Jednotlivé části tohoto velkého příběhu měly původně vycházet každé dva měsíce na oficiálním webu hry, ale nedlouho po vydání prvního dílu, k němuž došlo v létě roku 2013, se projevil pověstný Valve Time. Vydání většiny dílů dělí spíše roky než měsíce a na poslední, sedmý kus dokonce nikdy nedošlo. Na webu je ale pro něj stále vyhrazena příslušná kolonka. A tak někteří fanoušci pořád doufají, že se jednoho dne dočkají. I když šestá část vyšla na začátku roku 2017.

V jiných částech komunity ale fanouškům po více než sedmiletém čekání došla trpělivost, a tak se rozhodli vytvořit si vlastní sedmý Team Fortress 2 komiks. S blackjackem a šlapk... pardon, špatné univerzum. V každém případě kontaktovali Jaye Pinkertona, scenáristu, dlouholetého zaměstnance Valve a jednoho z klíčových tvůrců celého komiksu. Pinkertonovi nabídli spolupráci a zároveň ho požádali o jakékoliv detaily o plánované podobě původního příběhu, jež by mohl sdělit. Jaké ale bylo jejich překvapení, když scenárista odpověděl s tvrzením, že stejný tým, který pracoval na předchozích dílech komiksu, nějakou dobu přece jen pracuje na sedmé části. O tomto nanejvýš nečekaném zvratu informoval například uživatel shounic na Twitteru a Erik Wolpaw, další dobře známý scenárista z Valve, posléze potvrdil, že nejde o hoax. Navíc prozradil, že se můžeme těšit hned na tři různé obálky.

Jak je v případě studia Valve zvykem, sedmý a poslední díl velkého Team Fortress 2 komiksu podle Pinkertona vzniká s určitými přestávkami mezi jinými projekty. Což je nejspíš důvod, proč to všechno tak trvá. Scénář je ale prý hotov a aktuálně autoři kreslí všechny panely. Jay Pinkerton dokonce jako důkaz přihodil jednu stránku scénáře a trojici panelů, které vysílají jasný vzkaz - i když je tomu po tolika letech těžké uvěřit, plány na dokončení komiksu ještě nebyly hozeny do koše.

Bohužel stále nevíme, kdy by mohl vyjít, ale každý hráč, který se Team Fortress 2 dodnes věnuje, se nyní může těšit na alespoň jednu oficiální novinku přímo od Valve. Koneckonců veškeré obsahové aktualizace vydané v posledních letech, včetně očekávaného letního updatu z minulého roku, tvořily prakticky bez výjimky pouze věci vytvořené komunitou. Tak si říkáme, že když může po tolika letech vyjít komiks, třeba se časem dočkáme i dalších počinů, jež máme nyní za ztracené. Ale protože nechceme nic zakřiknout, o Left 4 Dead 3, podle starších neoficiálních zpráv zrušeném těsně před dokončením, radši pomlčíme.