Po řadě úniků mnohé nepřekvapilo, když Valve ve čtvrtek představilo vlastní přenosnou konzoli; co už ale překvapilo více, byl výkon, který za svou agresivní cenovku zařízení nabídne. Pro Nintendo Switch tohle bude nepochybně znatelná konkurence.

ZÁKLADNÍ PARAMETRY

V prvé řadě si projděme ty nejzákladnější parametry. Steam Deck nabídne sedmipalcovou dotykovou HD LCD obrazovku, gyroskopy, které nepochybně ve hrách využijete, i dva trackpady, které vám umožní přesnější ovládání než jakého lze dosáhnout s pomocí joysticků.

Uvnitř pak nalezneme čip od AMD kombinující procesorovou Zen 2 a grafickou RDNA 2 architekturu. Integrovaný procesor má 4 jádra a 8 vláken. Co do operační paměti, všechny modely nabídnou 16 GB RAM. Celková paměť je jediným měnným aspektem mezi různě drahými variantami.

Přečtěte si také: Premiéra seriálu The Last of Us, hry zdarma, Mario od autorů Dooma v muzeu
  • Procesor: AMD APU
  • Procesor: Zen 2 4c/8t, 2,4 - 3,5 GHz (až 448 GFlops FP32)
  • GPU: 8 RDNA 2 CU, 1,0 - 1,6 GHz (až 1,6 TFlops FP32)
  • Operační paměť: 16 GB LPDDR5 RAM (5500 MT/s)
  • Rozlišení: 1280 × 800 pixelů (poměr stran 16:10)
  • Velikost displeje: úhlopříčka 7 palců
  • Obnovovací frekvence: 60 Hz

BATERIE

U přenosných zařízení je velikost baterie vždy důležitým faktorem. Ve Steam Decku by měla vydržet 2 až 8 hodin, což je dost velký rozptyl na takto důležitou metriku.

Vývojáři byla výdrž upřesněna na příkladu hry Portal 2. Tu byste na zařízení měli zvládnout hrát asi 4 hodiny, pokud ale omezíte FPS na 30, výdrž se zvedne na 5 až 6 hodin.

Konkrétně jde o baterii s kapacitou 40 Wh.

K ČEMU DESKTOP?

Vývojáři zařízení postavili tak, aby bylo běžnému počítači s Windows co nejblíže. Sice místo Windows běží na SteamOS postaveném na Linuxu, o funkce, které známe z PC, nás Valve nepřipravil.

Steam Deck má stejnou verzi Steamu jako počítač, rozjedete na něm skoro všechny počítačové hry, můžete na něj nainstalovat prohlížeč a projíždět náš web, připojit k němu projektor a chovat se k němu jako k počítači, jen je třeba brát v potaz, že jste na linuxových základech.

Volnost, kterou vývojáři uživatelům ponechali, pocítíte i ve hrách. Tam totiž můžete nastavení měnit, jak se vám zlíbí, a to je u podobného zařízení docela nečekaná funkce. Operační systém bude navíc dostupný bez licenčního poplatku kterékoli firmě, která by na jeho základě chtěla postavit vlastní zařízení.

NENÍ ANTIREFLEXNÍ JAKO ANTIREFLEXNÍ

Některé mohla zklamat absence technologie OLED u displeje zařízení, Valve ale nesáhlo po prvním „elcédéčku“, které našlo, a o tom svědčí i atypické provedení antireflexního displeje nejdražší varianty; staví totiž na technologii „optical bonding“.

Zmíněná technologie znamená, že běžná mezírka mezi LCD panelem a krycím sklem je vyplněna vrstvou pryskyřice, která zlepšuje viditelnost obrazu. Využití nachází hlavně na displejích venku, třeba na zastávkách, které musí být i na dálku čitelné, a i na slunci dobře viditelné, což je u přenosné konzole více než žádoucí.

Nenechte se tak zmást mnohdy otravnými antireflexními LCD displeji, ve Valve nad ním totiž dobře přemýšleli.

Přečtěte si také: Microsoft chce do obchodu Windows 11 integrovat Steam a Epic Games Store

DALŠÍ MOŽNOSTI

Steam Deck samozřejmě nabídne mnoho dalšího, začněme třeba u konektivity. Nabídne WiFi i Bluetooth, díky kterému můžete připojit prakticky kterékoli jiné Bluetooth zařízení. Pokud na vás mají bezdrátová sluchátka příliš vysokou odezvu, můžete využít 3,5 mm jack na vršku zařízení.

Samotnou kapitolou je pak jediný USB C port, ze kterého můžete díky USB C doku udělat několik standardních USB portů, ethernet i HDMI, s jehož pomocí handheld připojíte k televizi, monitoru či dokonce projektoru.

Přislíbený originální dok zatím Valve nepředstavil, v klidu ale můžete použít jakékoli takové zařízení.

„Hi-Fi“ audio pak kromě stereo reproduktorů zahrnuje i mikrofony, takže nebudete postrádat ani taktickou komunikaci se spoluhráči.

Zajímavou funkcí je i uspávání konzole na stisknutí tlačítka, v hraní pak můžete pokračovat opětovným stiskem, který vás vrátí přesně tam, kde jste skončili.

ULOŽIŠTĚ

I přes všechny vyjmenované specifikace jsme se zatím nedostali k jednomu z nejpodstatnějších údajů; velikosti uložiště. Ta se odvíjí od toho, který ze tří modelů se rozhodnete zakoupit. Nejlevnější model za 419 € nabídne 64 GB eMMC, dražší za 549 € 256 GB NVMe SSD a nejdražší 679€ model 512 GB NVMe SSD.

Nejde ale jen o velikost, s vyšší cenovkou stoupá i rychlost uložiště. Ta se liší u všech tří modelů.

Pokud ale nechcete do dražších modelů investovat a nepotřebujete bleskovou rychlost, můžete si vystačit s MicroSD kartou, na niž ve Valve na rozdíl od mobilních vývojářů nezapomněli.

Přečtěte si také: Cyberpunk 2077 je zesměšňován kvůli kampani „Cyberpunk v číslech“

CENA

Po přečtení specifikací se dá nastaveným cenovkám věřit jen těžko, samotný Gabe Newell, šéf Valve, je okomentoval jako „bolestivé“.

Nejlevnější model koupíte v přepočtu za necelých 11 000 Kč, střední model s rychlejším uložištěm za něco přes 14 000 Kč a za výše zmíněnou antireflexní obrazovku společně s nejrychlejším uložištěm v nejdražší variantě dáte asi 17 500 Kč. Pro porovnání, za slabší handheld Nintendo Switch dáte asi 8 500 Kč.

Jedná se o oficiální ceny, a tak si připlatíte pravděpodobně jen za dopravu.

Přečtěte si také: Netflix chce údajně rozšířit platformu o hry už v roce 2022

ZÁVĚR

Co jen dodat? Valve se snad jako s každým velkým projektem snaží pohnout s trhem, teď konkrétně jeden vytvořit. Jak moc se desktop v rukou u hráčů ujme, je zatím ve hvězdách. Už teď lze ale s jistotou říct, že tenhle krok nebude následovaný tichem.

AKTUALIZACE

Rezervace za 5 dolarů (nebo 4 eura) už v některých regionech nejsou možné, nejspíš za to může vysoký zájem. Podle popisků by Steam Deck měl být k objednání dostupný už v prvním kvartálu příštího roku . V Česku zatím možnost rezervace stále je, pro nově rezervované kousky už je ale odhad začátku objednávek nastaven až na druhý kvartál roku.

Díky chybě v HTML u stránky rezervací známe přesná data o rezervacích zařízení z prvních 90 minut od spuštění. Pro variantu za 419 € je to bezmála 10 000 rezervací, pro o něco dražší 549€ variantu 33 000 rezervovaných kusů a na odbyt šla nejvíce varianta nejdražší s asi 71 600 rezervacemi za prvních 90 minut. Většina z dosavadních rezervací pochází ze Spojených Států.

INDIAN NOW

Steam knihovna v kapse? Steam Deck to dovede!