Studio Valve nás velmi příjemně překvapilo vydáním obsáhlé výroční aktualizace k 25. narozeninám prvního Half-Life. Nové multiplayerové mapy, Half-Life: Uplink, obsah CD Half-Life: Further Data, obnova určitého vystřiženého či ztraceného obsahu, staronové grafické funkce... 25th Anniversary Update je zkrátka radost pro každého fanouška. Vydání aktualizace má ale i svou oběť. A teď nemyslíme samostatně spustitelné datadisky Opposing Force a Blue Shift od Gearbox Software, protože věříme, že čerstvé problémy s jejich spuštěním budou dříve či později opraveny. Na mysli máme Half-Life: Source.

Port prvního Half-Life do původního Source enginu, který vyšel na PC v létě roku 2004, vždy představoval jakousi černou ovci v jinak hvězdné sérii Half-Life. Tvůrci totiž nabídli pokročilé zpracování vody, lepší fyziku či hrstku odlesků a dalších efektů za cenu nemalého množství chyb, bugů a nedostatků, které se nikdo za těch téměř 20 let ani neobtěžoval příliš aktivně řešit. A nyní vývojáři z Valve v souvislosti s vydáním 25th Anniversary Updatu oznámili, že právě aktualizovaný první díl Half-Life nyní považují za definitivní verzi hry, kterou budou jako jedinou i do budoucna podporovat. Proto „omezili viditelnost“ Half-Life: Source na Steamu.

„Jsme si vědomi, že prvky z této verze hry jsou stále používány moddery enginu Source, takže ji úplně nestáhneme z prodeje, ale nově příchozím budeme spíše doporučovat výroční verzi,“ dočteme se na samém konci seznamu změn, které přináší 25th Anniversary Update pro originální Half-Life. Konkrétně to znamená, že ve vyhledávání a v různých částech obchodu na Steamu už se vám Half-Life: Source nezobrazí. Touto cestou můžete nalézt pouze podobně zapomenutý a historicky spíše bezvýznamný mutiplayerový Half-Life Deathmatch: Source.

S využitím přímého odkazu či prokliku ze Steam knihovny je ale pořád možné se dostat na produktovou stránku hry, kde si můžete Half-Life: Source stále koupit. A nutno podotknout, že pokud byste o něj z jakéhokoliv důvodu měli zájem, aktuálně si Source verzi prvního Half-Life můžete díky 90% slevě koupit za směšnou cenu 0,97€. I na produktové stránce ale najdete upozornění, že „produkt Half-Life: Source byl na žádost vydavatele vyřazen z výsledků vyhledávání a veřejného zobrazování v obchodě služby Steam.“

Tak v zásadě končí příběh neslavného a nepříliš důležitého experimentu Valve, který byl i mnohým opravdu oddaným fanouškům série Half-Life spíše pro smích. Částečné stažení z obchodu Steamu tedy nejspíš nebude nikoho příliš mrzet ani štvát. A mimochodem, pokud vás mrzí, že originální Half-Life nemá ani po vydání nové aktualizace achievementy, doporučujeme znovu navštívit webovou stránku oslav 25. narozenin kultovní střílečky, ve spodní části stránky sebrat páčidlo a pustit se s ním do zombie a headcraba, které na tomto webu najdete. Možná dostanete něco, co by vás mohlo alespoň trochu potěšit.