Co by se stalo, kdyby spolu museli dva odvěcí nepřátelé žít v míru? Na tuto otázku se snaží zodpovědět nově oznámený projekt ze série XCOM s názvem XCOM: Chimera Squad. Nová hra z tohoto universa bude sledovat příběh pět let po událostech XCOM 2 z roku 2016. Lidem se podařilo získat Zemi zpět a pozůstalí mimozemšťané se museli naučit žít s lidmi v jakési harmonii. To je představa, která se určitým jedincům vůbec nezamlouvá a proti nim budeme tentokrát bojovat.

Speciální jednotka Chimera Squad, v níž se nachází jedni z nejlepších agentů obou ras/stran, budou muset nastolit pořádek v City 31, aby se křehká jednota mezi lidmi a mimozemšťany nerozpadla.

Ve svém jádru je XCOM: Chimera Squad stále takovou hrou, jakou bychom čekali. Jde o tahovou taktickou strategii, v níž si budete muset správně vybírat své vojáky, vybavení, pokyny pro ně a mise, do kterých se pustíte. Došlo ovšem hned na několik změn, které klasickou hratelnost XCOMu mění a v jistých ohledech inovují.

Samotné souboje jsou nyní rozdělené na tři části, tzv. encountery. Jednou ze zásadních novinek je poté Breach Mode, v němž budete moci rozestavit své jednotky do připravených pozic a zároveň udat, v jakém orderu - pořadí - s nimi budete hrát. Každá pozice nabízí pozitivní nebo negativní efekty a například z výhodného okna, odkud vidíte na důležitou místnost, budete mít horší šanci na zásah. Některé pozice přitom budou moci využít jenom agenti s konkrétní schopností nebo výbavou.

Poté přijde řada na klasické souboje. I ty se dočkaly zásadní změny. Hráč a protivníci si budou mezi sebou tahy přehazovat, takže místo toho, abyste odehráli kolo se všemi agenty, poté čekali, co udělá se všemi svými vojáky umělá inteligence a pak zase přišla řada na vás, budete ovládat jenom jednoho agenta každé kolo, stejně jako právě umělá inteligence.

Zároveň také došlo k odebrání permanentní smrti. Pokud jeden z vašich agentů dostane velký zásah a začne krvácet, musíte ho stabilizovat. Zůstane pak po zbytek mise v bezvědomí, ale nezemře. Pokud to ovšem nestihnete v čas a skutečně vykrvácí, mise selže a musíte začít znovu.

Zajímavostí je také to, že každý agent má svou speciální schopnost (o nichž si můžete přečíst na oficiální stránce), která může zcela obrátit průběh celé bitvy a návratu se samozřejmě dočkala i různorodá výbava.

Nechybí ani klasický strategický prvek v podobě vaší základny. V City Map si budete moci zobrazit a volit vaše nadcházející mise a snažit se udržet pořádek v jednotlivých částech města. Pokud bude v celém městě až moc velká anarchie, dojde ke konci kampaně neúspěchem.

Nové vybavení pak zase budete moci získávat skrze obchod a od scavengerů. Obchod je vždy otevřený a nabízí klasickou výbavu, zatímco zajímavosti od scavengerů budete moci koupit jenom jednou za čas.

Samozřejmě zde najdete i možnost povýšit a vybavit vaše agenty, zkoumat nové vybavení, trénovat agenty a další věci.

Vydání hry je naplánováno na 24. 4. pro PC. Cena je přitom stanovena na 20€ (540 Kč) a lze hru například na Steamu koupit s výbornou 50% speciální slevou jenom za 10€ (270 Kč).