V pražské Brumlovce se otevřela největší virtuální herna u nás. Ve virtuálním světě můžete zažít pád z mrakodrapu, zvítězit v boxerském zápase, bránit středověký hrad s lukem v ruce nebo se v těle orla proletět nad egyptskými pyramidami. Jde o zážitky, které mají zabavit každého bez ohledu na věk. Slavnostního otevření se zhostil známý moderátor a novinář Mikoláš Tuček.

Autorem VR herny je vizionář Dan Broulík, který je guru zábavního využití virtuální reality u nás, jehož firma Avatar Media například vybudovala funkční virtuální obchod, kde je možné nakupovat. V Praze dokonce otevřel několik zájmových kroužků pro děti a jedná s ministerstvem školství o stanovení pravidel tohoto moderního oboru zábavy.

Pro návštěvníky herny je připraven zábavní park o rozloze 500 metrů čtverečních, kde si ve virtuální realitě vyzkouší strhující atmosféru boxerského zápasu, čeká je adrenalinový nářez při simulovaném vlastním pádu z mrakodrapu, pomocí střelby z luku budou bránit středověký hrad proti vetřelcům nebo se v těle orla proletí nad ikonickými stavbami naší planety, případně je čeká jízda na horské dráze. Třešničkou na dortu je potom koulovačka.

„Pokud chcete vyzkoušet něco, na co nikdy nezapomenete, jste na správné adrese. Vstupte do virtuálního světa nevšedních zážitků. Unikátem a pro někoho nepřekonatelnou výzvou je pád z mrakodrapu, u kterého se vám opravdu podlomí kolena. Máme rádi atrakce, které propojí reálný svět a virtuální realitu,“ uvádí autor projektu Dan Broulík.

„Správně nastavená virtuální realita baví čtyřleté děti i seniory. Mockrát se nám stalo, že když se senior nechá vtáhnout do hry, tak je to právě on, kdo prodlužuje a nechce odejít. Užije si například návštěvu podmořského světa, dítě pak jízdu na trenažeru horské dráhy,“ doplnil Broulík s tím, že zajímavým aktuálním trendem mezi návštěvníky jsou skupiny mužů i žen, kteří se sem přišly pobavit kvůli rozlučce se svobodou, lidově se takové slavnosti před uzavřením sňatku říká „štando“.

VR Park Avatar je vybudovaný v obrovském prostoru proskleného přízemí BB Centra (Brumlovka, pozn.aut.) v Michelské ulici v Praze 4. „Návštěvníky VR Parku Avatar, kteří jsou zabraní do virtuálního světa a s brýlemi na očích před sebou máchají rukama, tak mohou pozorovat cestující, kteří před Brumlovkou čekají na městskou hromadnou dopravu,“ říká Broulík. Není jedinou hernou u nás, ale vedle velikosti je výjimečný rozmanitostí nabídky, která je zde k dispozici.

Navíc je park přístupný pro všechny věkové kategorie a užijí si ho jak děti, teenageři, ale i dospělí a senioři. Jeho tvůrci se snaží v tomto moderním oboru stanovit pravidla a určit mantinely pro fungování tohoto mladého odvětví. Důležité také je, že staví na proškoleném personálu.

Avatar Park je rozdělný do několika zón. V té trenažérové si mohou zájemci projet například část Tour de France nebo se proletět při západu slunce v letadle nad Prahou nebo nad brazilským Rio de Janeirem. Hlavním tahákem adrenalinové zóny je skok z mrakodrapu do molitanové jámy. Následuje singleplayerová zóna pro jednoho hráče a multiplayerová zóna, kde může najednou hrát až šest lidí. Místo ještě v minulém roce bylo největší golfovou prodejnou v České republice, ta však kvůli covidu zanikla.

Lidé z Avatar parku navázali kontakty s některými pražskými domovy dětí a mládeže a společně provozují zájmové kroužky, kde si společně hrají ve světě virtuální reality. „Jedná se o mix zábavy a poučení. Propojili jsme se s odborníky z Karlovy Univerzity, protože nechceme, aby si děti jen hrály, ale aby zde byl silný edukativní prvek. Děti se touto formou mohou učit zeměpis, biologii, různé sporty. Snažíme se jednat s ministerstvem školství,“ dodává Dan Broulík.

Ve VR Parku Avatar v Brumlovce mají nyní v plánu vybudovat tribunu, díky které budou moci návštěvníci sledovat stále více populární VR turnaje v Multiplayer zóně a také bude sloužit jako místo pro komunitní setkávání influencerů s jejich fanoušky. Avatar Park se chystá vstoupit/otevřít i v dalších městech v Česku a na Slovensku.