Xbox vs. PlayStation, PlayStation vs. Xbox. Nebude trvat dlouho a máme tu další bitvu dvou platforem. Společnosti Microsoft a Sony se ve velkém připravují. Microsoft nakoupil nová studia, aby měl dostatek zajímavých her a neopakovala se situace jako u Xboxu One, který z pohledu first-party her zkrátka prohrál. Sony si udržela to své, nabrala nové, zkušené lidi, reorganizovala strukturu firmy a koupila Insomniac Games, tvůrce úspěšného Spider-Mana.

MICROSOFT JE ODVÁŽNÝ, VĚŘÍ VE SVŮJ PLÁN, SONY VYČKÁVÁ V KOUTĚ

Microsoft u Xboxu One udělal řadu chyb, které rozhodly o tom, že jejich konzole bude až tou druhou. Byla to špatná tisková konference před uvedením konzole na trh. Byla to přestřelená cena doprovázená nutností koupit si pohybový senzor Kinect. Bylo to málo zajímavých her. Na druhou stranu Microsoft dokázal nabídnout nejvýkonnější konzoli v podobě Xboxu One X a dost si u hráčů šplhl zpětnou kompatibilitou s vybranými hrami z Xboxu 360 a původního Xboxu. Nakonec přišel s výhodným předplatným Xbox Game Pass, které za pár korun měsíčně nabízí přístup k řadě her, včetně úplných novinek ze stáje Xbox Game Studios.

Phil Spencer, jenž se do čela divize Xboxu dostal před vydáním Xboxu One, si chyby uvědomuje a pilně s týmem pracoval na tom, aby je v budoucnu nezopakovali. Xbox Series X má být novým startem. V Microsoftu věří ve svůj plán a věří, že s ním dokážou porazit PlayStation 5. O tom svědčí už jednotlivé detaily, které nám společnost o své konzoli prozradila. Už koncem minulého roku jsme se v rámci prezentace na The Game Awards 2019 mohli podívat na vzhled Xboxu Series X a těšit se na hru Senua's Saga: Hellblade 2. Za poslední tři měsíce jsme se dočkali dalších podstatných detailů.

Microsoft je tentokrát odvážný, nebojí se jako první odhalit svou next-gen konzoli a přidat důležité detaily. Sony místo toho vyčkává v koutě. PS5 jsme ještě neviděli, pouze jsme se z úst hlavního architekta Marka Cerneho seznámili s technickými aspekty, což mnohým fanouškům PlayStationu zkrátka nestačí.

CENA XBOXU SERIES X JE FLEXIBILNÍ

Velkou neznámou u obou nových generací konzolí je cena. Analytici odhadují, že se budou konzole prodávat za 500 dolarů. Phil Spencer o ceně v současné době mluvit nechce. V rozhovoru s IGN ale řekl, že mají interně nastavenou cenu a z pohledu ceny a výkonu se on osobně cítí dobře.

Spencer přiznal, že mají oči otevřené dokořán a sledují, co konkurence dělá. Zároveň ale mají plán a toho se chtějí držet. Zkrátka věří, že jejich plán je vítězný a dokážou s ním PlayStation 5 porazit. Cena Xboxu Series X je ale flexibilní a může se přizpůsobit trhu a situaci. Což pravděpodobně znamená i ceně, kterou nastaví Sony u PS5.

Divize Xboxu si to může dovolit díky podpoře celého Microsoftu. Do plánu Xboxu Series X je zapojen generální ředitel Satya Nadella i finanční ředitelka Amy Hood. Všichni plán Xboxu Series X podporují a chtějí vítěznou konzoli.

KORONAVIRUS VYDÁNÍ NEOVLIVNÍ, ALE HRY ODLOŽENY BÝT MOHOU

V posledních měsících se čile spekuluje o možném odkladu konzolí, které by nevyšly koncem letošního roku, ale až v roce budoucím. Domněnky nejprve vyvolalo zastavení továren v Číně a poté globální pandemie nákazy v Evropě a Severní Americe. Phil Spencer ale uvedl, že nemají žádný plán B a nadále směřují k cíli, kterým je vydat Xbox Series X koncem roku 2020. Microsoft ale bedlivě sleduje situaci ve světě a hlavní je pro něj ochránit svůj tým, zdraví svých zaměstnanců a dodat na trh hotový produkt. Je ale možné, že dojde k odkladu některých her. Pokud by například bylo odloženo Halo Infinite, tak ani kvůli tomuto titulu Spencer nehodlá posunout uvedení Xboxu Series X na trh.

Spencer chce mít Xbox Series X na všech důležitých trzích. Když přijede do Japonska, pokaždé mu připomínají, že Xbox One v Japonsku vyšel o devět měsíců později. To ovlivnilo potenciální zákazníky, hráče a otevřelo cestu PS4.

SONY S PS5 ODVEDLA DOBROU PRÁCI

„Myslím si, že Mark a jeho tým odvedli opravdu dobrou práci se zpracováním zvuku a jejich technologie SSD je působivá, líbí se nám. Ale víte, my jsme k naší platformě přistoupili holisticky, od CPU, GPU, RAM po propustnou rychlost architektury, latenci, zpětnou kompatibilitu. Trvalo nám roky, než jsme se dostali do tohoto bodu,“ řekl šéf Xboxu pro IGN a myslí si, že pokud budou mít konzole podobnou cenu, tak jako vítězným faktorem se mohou stát funkce a služby jako je Xbox Game Pass nebo zpětná kompatibilita.

„Určitě budu respektovat tým jakékoliv platformy. Vyžaduje to spoustu práce. Ale řeknu, že když jsme konečně viděli prezentaci, cítil jsem se ještě lépe ohledně rozhodnutí, která jsme učinili u naší platformy,“ dodal sebevědomě Spencer.

Z pohledu čísel je PlayStation 5 slabší, Xbox Series X má 12 teraflopů, zatímco PS5 dosahuje na 10,28 teraflopů. Různí vývojáři se ale shodují v tom, že na teraflopech tolik nezáleží. Místo toho si všímají jiných věcí. PS5 má mít lepší SSD a jinak postavenou architekturu z pohledu využití operační paměti, což může tvůrcům her otevřít nové dveře. Pokud ale bude Xbox Series X výkonnější, tak z toho budou těžit zejména first-party hry vyvinuté divizí Xbox Game Studios. Tituly od jiných vývojářů a vydavatelů budou na obou konzolí de facto stejné. Tak uvidíme.

XBOX SERIES X VS. PLAYSTATION 5

Specifika Xboxu Series X

  • CPU: 8 jader s frekvencí 3,8 GHz (3,66 GHz w/ SMT) a architekturou Zen 2
  • GPU: 12 TFLOPS, 52 CU @ 1,825 GHz s architekturou RDNA 2
  • Velikost: 360,45 mm²
  • Technologie: 7nm Enhanced
  • Paměť: 16 GB GDDR6 w/ 320mb sběrnice
  • Šířka pásma paměti: 10GB @ 560 GB/s, 6GB @ 336 GB/s
  • Disk: 1 TB vlastní NVME SSD
  • Šířka pásma I/O: 2,4 GB/s (Raw), 4,8 GB/s
  • Možnost rozšíření disku: 1 TB rozšiřující karta 
  • Externí místo: podpora externího pevného disku USB 3.2
  • Optická mechanika: 4K UHD Blu-Ray
  • Cílový výkon: rozlišení 4K při 60 snímcích, možnost až 120fps

Specifika PlayStationu 5

  • CPU: 8 jader procesoru AMD Zen 2 při 3,5 GHz (variabilní frekvence)
  • GPU: 10,28 TFLOPS, 36 CUs při 2,23 GHz (variabilní frekvence)
  • Architektura GPU: Vlastní RDNA 2
  • Operační paměť: 16 GB GDDR6/256-bit
  • Šířka pásma paměti: 448 GB/s
  • Disk: vlastní SSD o velikosti 825 GB
  • Šířka pásma IO: 5.5GB/s (Raw), Typical 8-9 GB/s (komprimovaná)
  • NVMe SSD Slot pro přidání dalšího SSD disku
  • Vstup pro externí disk: podpora USB HDD
  • Mechanika: 4K UHD Blu-ray