Problémy socialistického režimu nám jakožto Čechům byly a stále jsou vtloukány do hlavy velmi často. Pravděpodobně už se vás někdy někdo zeptal na morální otázky ohledně bývalých vůdců, ale i obyčejných lidí. No, pokud se ptal na to, jaké to podle vás je pracovat v televizním vysílání, kde vybíráte, co pustíte a nepustíte do živého přenosu, tak to asi tajně spolupracoval na hře Not for Broadcast, jejíž early access verzi jsme si vyzkoušeli a chceme vám ji přiblížit.

DVA RŮZNÉ STYLY HRANÍ

Podobně jako ve Five Nights At Freddys, tak i v Not For Broadcast zasednete za několik obrazovek a stůl plný různých tlačítek. Vaším úkolem ale nebude vyhýbat se vražedným animatronikům, ale vést televizní přenos klasických večerních zpráv. Zní to jednoduše? Nebojte, není. Během vysílání se musíte soustředit nejenom na přepínání různých kamer, aby televizní diváci nebyli znuděni, ale také na vybírání fotek k právě probíraným tématům, vypípávání sprostých slov a opatrnému vybírání a přehrávání reklam. Do toho všeho máte i svůj vlastní život jakožto občan státu s nově zvolenou vládnoucí politickou stranou, která si hraje na Robina Hooda tím, že bere peníze bohatým a dává je chudým – nic zlého, konečně pořádná prolidová vláda! Sice některým bohatým berou až moc a nemáme potvrzeno, že chudým doopravdy dávají, ale co by se mohlo stát? Vždyť jenom zakládají mládežnické kluby a vybírají občanské průkazy, aby lidé nemohli svobodně vycestovat… ale sakra, další rádoby komunistická zlá strana. Jak to, že jsme to při volbách neviděli?

Možná bych vám ale nejdříve měla alespoň trochu vysvětlit, jak přesně řízení přenosu funguje, abyste alespoň trochu pochopili, co vlastně v Not for Broadcast bude vaše práce.

Když to zjednoduším, tak čtyři obrazovky v levém horním rohu jsou různé kamery, mezi kterými přepínáte, aby televizní diváci nebyli znuděni ze stále stejných záběrů (anebo aby náhodou nebyl vidět nahatý protestant, co se občas pokusí dostat se do televize).

Větší obrazovka vlevo je to, co posíláte do živého přenosu - s tou budete nejvíce pracovat. Větší obrazovka vpravo je naopak živý přenos, o dvě sekundy pozadu, který vidí diváci doma před televizí.

Na stole můžete vidět tlačítka na přepínání jednotlivých kamer, na vypípávání sprostých slov, záhadnou věc na vyhýbání se špatnému televiznímu signálu a tlačítka na výběr reklam.

Vím, že je toho takhle najednou hodně, ale nebojte se – ve hře je vše vysvětleno postupně a je vám dán čas na to si zvyknout a vše pochopit. Například já jsem pouze jednou zapomněla zapnout reklamu včas, jinak jsem byla naprosto zorientovaná v tom, co je potřeba dělat.

DO PODZIMU PŘIBUDOU 3 NOVÉ ÚROVNĚ

Každopádně jak vám už asi došlo, hratelnost Not for Broadcast je něco úplně nového a velmi zajímavého. V momentálním early accessu jsou sice pouze tři úrovně s přenosy, ale každá vám zabere okolo půl hodiny, takže případná koupě není zbytečná. Vývojáři na hře navíc neustále pracují a do podzimu slibují krom spousty menších úprav i nové 3 úrovně s přenosy, ve kterých už se snad objeví i záhadní revolucionáři, kteří doposud pouze sprejovali své oranžové logo na veřejné budovy…

Co každopádně nesmím zapomenout zmínit, je i fakt, že samotné řízení přenosů není to jediné, co vám hra nabídne. Jak už jsem zmínila, žijete i svůj vlastní život jakožto Alex Winston – otec/matka dvou dětí ve šťastném manželství. Mezi jednotlivými televizními přenosy proto budete textem provázáni skrz určité životní trable, na které musíte vymyslet řešení a následně jen čekat na následky, které vaše rozhodnutí mělo. Většina těchto rozhodnutí se samozřejmě nepřímo vztahuje k tomu, zda budete podporovat novou politickou stranu anebo naopak rebelské hnutí.

MÁTE MOŽNOST SI ZPĚTNĚ PŘEHRÁT SVÉ VÝTVORY

Pěkný bonus k celkovému hraní je i možnost si zpětně přehrát nejenom vámi vytvořený přenos, ale i nahrávky ze čtyř jednotlivých kamer, ze kterých jste vybírali záběry. Během vytváření televizního přenosu vám může utéct spousta příběhových detailů ze zákulisí natáčení, a tak je zajímavé si je takto zpětně přehrát, abyste viděli všechna tajemství, která jste televizním divákům zatajili.

Tak jako tak, Not for Broadcast je velmi zajímavá hra nejen kvůli svému novému stylu hraní, ale také díky lákavému a velmi vtipnému příběhu, který vám nabízí. A tím nemyslím pouze souboj politických stran, ale také jednotlivé velmi komické anebo naopak drastické momenty, které jakožto vedoucí televizního přenosu Národních večerních zpráv uvidíte, protože v tomto herním světě není jediný televizní přenos, ve kterém by se nestalo něco šíleného. Ať už se za hovořícím knězem otevře skříň a z ní vypadne svázaný sexuální otrok, anebo vám běhají nahatí protestanti na naprosto smysluplný sportovní souboj, jehož cílem je NEhodit pingpongový míček do koše stojícího asi půl metru před vámi.

Jednoduše na další rozšíření anebo přímo dokončení hry se rozhodně těším, protože už teď má Not for Broadcast co nabídnout.