České studio Bohemia Interactive už několik let úspěšně provozuje program tzv. Creator DLC pro Armu 3, které nabízejí placený dodatečný obsah od externích vývojářů a tvůrců z řad komunity. Každé z dosud takto pojatých rozšíření - Global Mobilization: Cold War Germany, S.O.G. Prairie Fire, CSLA Iron Curtain, Western Sahara, Spearhead 1944 - nabídlo hodnotný obsah, i když ne vždy pro všechny a ne vždy hned při vydání. Některé přídavky zkrátka potřebovaly nějakou tu bezplatnou aktualizaci, aby je bylo možné zcela docenit. Ještě se ale nestalo, aby jeden z týmů zodpovědných za Creator DLC vydal více než jeden přídavek. Až doteď.

Autoři povedeného, ale trochu skromnějšího CDLC Western Sahara z týmu Rotators Collective ve spolupráci s Bohemia Interactive představili Creator DLC s názvem Reaction Forces. To se zaměřuje na rychlé reakce na zvláštní situace na bojišti a podobně jako v případě jejich předchozího komerčního projektu tvůrci z Rotators Collective sází na původní dobové zasazení Army 3, tedy na blízkou budoucnost okolo roku 2035.

Tentokrát nám nato budoucnost nabídne třeba pušky HADES H6 a Veles, pistole Mk26 L5 a G19 nebo nové optiky a další příslušenství na zbraně. Nabídka vozidel a techniky zase zahrnuje vrtulník Cougar, automobil MOOSE, RC-40 Micro-UAV či minometné systémy Commando Mortar a 120 mm Twin Mortar. Díky přídavku Reaction Forces lze navíc na vrtulník nasadit automatický 12.7 mm kanón, 20 mm kanón DAR/DAGR s 19 raketami a Tratnyr HE/AP s 16 raketami.

Zaměření na rychlé reakce na bojišti, které mohou zahrnovat třeba rozsáhlý požár, pak odpovídá další porce vybavení zahrnující hasičskou výbavu, ochranné helmy, vesty, brýle pro noční vidění TNVG-B nebo ovladatelné padáky. S tématem chystaného CDLC úzce souvisí rovněž řádný hudební doprovod a dodatečný obsah typu upravitelných modulů či mechanik požárů a bombardování vodou.

Tentokrát podle všeho nedojde na nový terén, na klasický hratelný obsah ale tvůrci Rotators Collective nezapomněli. Můžeme se tak těšit třeba na kampani podobný scénář Air Control pro 12 hráčů, který se zaměřuje na rozsáhlou ofenzivu a otevřený svět a ve které budou hráči moci létat s vrtulníkem, řešit logistiku a prioritu úkolů, přepravovat speciální jednotky či ze vzduchu ovlivňovat pozemní bitvy. Samostatné singleplayerové scénáře Training Day a Fire Season se pak soustředí na výcvik s vrtulníkem Cougar a hasícími prostředky na ostrově Malden, potažmo na ochranu ostrova během období požárů.

Zajímavě může znít také kooperativní a singleplayerový scénář QRF, v němž se po hráčích nechce nic menšího, než bránit se proti vlnám nepřátel. Jedná se zároveň o nový kooperativní herní mód a tradiční multiplayer zase obohatí režim Cashpoint. Jde o variaci na Team Deathmatch určenou až pro 12 hráčů, v níž si dva nevyrovnané týmy očividně hrají na policajty a zloděje, a to na mapách Malden a Tanoa. Že by se pozapomenutý, 9 let starý Battlefield Hardline od Visceral Games, DICE a EA dočkal duchovního nástupce ze všech her zrovna zásluhou Army 3?

Menšímu rozsahu projektu Arma 3 Creator DLC: Reaction Forces každopádně odpovídá nižší cena, která je stanovená na 7,99 eur. Datum vydání ale tvůrci pro tuto chvíli tají. Alespoň potvrdili, že na Steam Workshopu bude i tentokrát k dispozici bezplatný balík dat kompatibility, aby si zájemci mohli zdarma vyzkoušet část novinek a hlavně hrát na multiplayerových serverech, jež využívají placený obsah přídavku, bez nutnosti CDLC vlastnit.