Turecko oficiálně zablokovalo přístup k Robloxu a všem souvisejícím aplikacím. Rozhodnutí oznámil turecký ministr spravedlnosti Yılmaz Tunç prostřednictvím sítě X.

Rozhodnutí bylo učiněno na základě vyšetřování vedeného vrchním státním zastupitelstvím v Adaně kvůli obsahu, který by mohl vést ke zneužívání dětí.

„Pokusy o podkopání naší společenské struktury, zneužívání dětí, podpora násilí a aktivity, které negativně ovlivní vývoj našich dětí, z nichž každé je vzácným darem, nebudou nikdy povoleny,“ uvádí Tunç v prohlášení.

Tvůrci z Roblox Corporation v reakci na zákaz oznámili, že respektují zákony a předpisy v zemích, kde působí a budou spolupracovat s lokálními úřady, aby mohli být co nejdříve zpět online.

Podle investigativní zprávy agentury Bloomberg zveřejněné minulý měsíc, zaznamenali tvůrci Robloxu v roce 2023 více než 13 000 případů zneužívání dětí. Dalším zjištěním bylo, že před rokem 2022 neměl Roblox automatizované systémy pro vyhledávání groomingového chování nad rámec jednoduchých textových filtrů.

Přestože Roblox v posledních letech vylepšuje svá bezpečnostní opatření pro děti, řada současných i bývalých zaměstnanců tvrdí, že společnost upřednostňuje růst před ochranou svých 77 milionů uživatelů, z nichž více než 40 % je mladších 13 let. Místo ochrany chce Roblox rychle dosáhnout na 100 milionů.

Otázkou tedy zůstává, zda platforma dělá pro ochranu dětí dost, nebo zda a jestli je potřeba výrazně posílit bezpečnostní opatření, aby bylo online prostředí pro děti skutečně bezpečné.