Každá hra začíná vždy stejným způsobem - jako nápad. Ten se poté zpracuje do prototypů, které slouží jako ukázka vydavatelům, jež se podle toho rozhodnou, zda do vývoje hry investovat a skutečně ji vytvořit, nebo ne. Je to naprostý standard, kterému se nevyhne ani zcela nezávislý tým, který se musí rozhodnout, do jaké hry investovat čas. 

Tu samou věc samozřejmě potkalo i studio TT Games pod vedením Warner Bros., které můžete znát jako tvůrce nejrůznějších LEGO her včetně chystaného LEGO Star Wars: The Skywalker Saga. Když Warner Bros. oznámili práce na nových filmech ze světa Pána prstenů - tedy z čehož nakonec vznikla trilogie Hobit - zakladatel TT Games chtěl vytvořit tie-in hru na jejich motivy.

Skálopevně věřil (nebo věří), že takové hry by měly být co nejvíce podobné filmům, aby hráč mohl celý film skutečně prožít. Z toho důvodu se v týmu rozhodli, že vytvoří prototyp pro hru na motivy trilogie Pána prstenů jako ukázku, čeho by byli schopni v případě Hobita.

Nakonec to ale došlo trochu do extrémů a vznikly čtyři defacto dokončené levely a pět technických demoverzí. Ve svém videu Jon Burton všechno detailně popisuje. Dva levely ukazují Froda, který se plíží lesy, třetí level zahrnoval Gandalfův souboj se Sarumanem v Isengardu a čtvrtý level byl Gandalfův boj proti Balrogovi v Morii.

Technická dema pak zahrnovala soubojový systém s Aragornem proti Uruk-haiům, Frodovo vyhýbání se Nazgûlům, ukázku masivního počtu nepřátel, pohybování se v Kraji a cut-scénu v Roklince s technologií motion capture. Podle Burtona šlo představování dema Peterovi Jacksonovi a Guillermu del Torovi (který byl tehdy do projektu zapojen) výborně a obzvlášť del Toro byl prototypem uchvácen. Ve finále ale všechno zatrhli Warner Bros., kteří údajně chtěli hru ze světa Pána prstenů, ale ne přímo na motivy chystaných filmů. Jak víme, toho jsme se dočkali například díky The Lord of the Rings: War in the North adaptující původní trilogii nebo veleúspěšného Middle-earth: Shadow of Mordor.

TT Games se tedy nakonec vrátili k LEGO hrám, v jejichž případě tedy došlo na dvě hry z tohoto universa, a celý prototyp je vyšel na přibližně milion dolarů. Nezní to ovšem, že by Jon Burton něčeho litoval a v případě zájmu dokonce na konci videa říká, že by mohl publikovat i další videa z těchto demoverzí. Kdo ví, třeba je brzy uvidíme.