Čínský konglomerát Tencent údajně hodlá koupit německé studio Crytek. Proti má být mnoho zaměstnanců i německá vláda, která se má obávat špehování své armády i armády Spojených států amerických.

O akvizici se mluví delší dobu. Před měsícem Tencent koupil většinový podíl berlínského studia Yager. To vytvořilo third-person střílečku Spec Ops: The a připravuje bezplatnou sci-fi akci The Cycle. Nyní má být na řadě Crytek.

Přečtěte si také: Všechny tři díly Crysis dorazí v hezčím kabátku a v kompaktním balení

Podle magazínu Bild má Tencent za Crytek zaplatil více než 350 milionů eur. Proti tomuto záměru má být ale mnoho zaměstnanců Cryteku (z celkových 350). Ti se mají obávat, že jejich software bude použit k vojenským účelům. Existují také obavy, že by Čína prostřednictvím Tencentu mohla využít Crytek ke špionáži západních armád a výrobců zbraní.

Studio Crytek je známo zejména sci-fi sérií Crysis, akčním survivalem Hunt: Showdown, prvním dílem Far Cry, Ryse: Son of Rome a The Climb. Jde ale také o vývojáře technologie CryEngine a vojenských simulačních programů ozbrojeným silám, včetně Německa, Spojených států amerických a dalších členů NATO.

Právě tyto vojenské simulační programy by mohly být zneužity Čínou a použity k nacvičení války s Tchaj-wanem a Západem. Není žádným tajemstvím, že mezi zaměstnanci Tencentu je mnoho členů komunistické strany. V roce 2017 mělo být až 50 procent zaměstnanců na vedoucích pozicích ze strany a členové strany mají mít přednost před ostatními při každoročním náboru studentů.

Redaktor Bildu tvrdí, že se situací má zabývat Henning Otte, mluvčí obranné politiky strany CDU-/CSU. Ten má údajně považovat za povinnost ministerstva hospodářství této akvizici zabránit - všechny zahraniční investice v Německu jsou kontrolovány úřady. Vše mají projednávat vyšší kruhy německé vlády.

Přečtěte si také: Tencent s veterány Blizzardu založil nové studio s cílem vytvořit další StarCraft

Podle analytika Daniala Ahmada není tajemstvím, že Crytek jedná s řadou potenciálních kupců.

Připomeňme, že Tencent vlastní řadu významných videoherních společností, včetně Riot Games (League of Legends) a Supercell (Clash of Clans). V České republice Tencent vlastní menšinový podíl studia Bohemia Interactive (Arma, DayZ).