Na středu jsme si připravili několik novinek ze světa technologií, které se netýkají pouze her. „Kopie“ TikToku míří na YouTube v podobě krátkých videí, streamovací služba od Microsoftu dostane velká vylepšení, Sony si patentovala ovládání banánem a Nacon vydá kabelový Xbox Pro Controller.

SONY SI PATENTOVALA OVLÁDÁNÍ BANÁNEM

Dnes běžně ke hraní potřebujete ovladač, nepraktické drahé zařízení, které se rychle vybije a čas od času i pokazí. Sony s tím evidentně chce něco dělat, minimálně podle nového patentu.

„Bylo by skvělé, kdyby uživatel mohl používat levné, jednoduché a neelektronické zařízení jako periferii videohry,“ píše se v popisu patentu. Možná tak brzy nebudeme ovládat naše konzole jen ovladačem, ale i banánem, propiskou, nebo pomerančem.

Technologie funguje tak, že snímá předmět, kterým konzoli ovládáte, a pohyby pak promění v pohyb ve hře. Hra by tak mohla podporovat určité předkonfigurované předměty, jako právě banány.

Patent popisuje také možnost hrát pomocí dvou pomerančů, které by napodobovaly volant, případně zajišťovaly ovládání tanku.

Jedna část patentu mluví také o dvouobjektovém ovládání. Takže banány do rukou a jde se hrát!

Může být patent určen pro next-gen verzi PlayStation VR, kterou Sony minulý týden oficiálně potvrdila a přinesla první detaily? Je to možné, ale dnes to zní spíše jako sci-fi. Japonská společnost při představení PS VR 2 mluvila o vývoji nového ovladače pro virtuální realitu, který využívá některé z klíčových funkcí bezdrátového ovladače DualSense - těmi dle nás je haptická odezva a adaptivní spouště.

Přečtěte si také: První podrobnosti o nové generaci virtuální reality na PlayStation 5

Mnohem realističtější se zdá patent z konce minulého roku. Výkres v patentu ukazuje ovladač zepředu i zezadu. Nejvýraznější změnou je absence obří světelné koule, která byla na ovladači PlayStation Move. Koule je nahrazena malým LED panelem (na obrázku níže označeném číslem 235), jenž má vyřazovat světlo v různých barvách.

Spoušť připomíná adaptivní spouště u ovladače DualSense s odporem při stisknutí. Sony v patentu myslí také na vibrace doprovázené haptickou odezvou. To není překvapivé. Ovšem ovladač podle patentu disponuje senzorem palce a třemi různými senzory pro prsty, takže by mohl sledovat prsty podobně jako Index od Valve. Hráči by díky tomu mohli cítit velikost a strukturu virtuálních objektů, když je budou ve hře držet.

Sony by mohla takto nabídnout více tlačítek, aby poskytla různé úrovně zpětné vazby pro každý prst.

IPHONE 13 MOŽNÁ DOSTANE TERABAJTOVÉ ULOŽIŠTĚ

Některé úniky naznačují, že nový telefon od Apple v sobě ponese až 1 TB uložiště. To by určitě mohlo některé uživatele potěšit, je ale nutné konstatovat, že se nejedná o oficiální informace. Podobně se u iPhone 13 spekulovalo i o tom, že na sobě nebude mít žádné porty.

SHORTS, KTERÉ KOPÍRUJÍ FORMÁT TIKTOKU, MÍŘÍ NA YOUTUBE

YouTube se bude snažit „konkurovat“ TikToku svými Shorts, které se výrazně inspirují jeho funkcemi. Až minutová videa budete moct nahrávat jen s pomocí svého mobilu; samozřejmostí je možnost natočit video pomocí několika segmentů, nebo zrychlit či zpomalit rychlost nahrávání.

Shorts v beta verzi zamířily do USA, kde už si je velká část uživatelů může vyzkoušet. Zobrazovat se budou také na kartě „Objevit“ v mobilní aplikaci prohlížeče Google a v samotné aplikaci YouTube dostanou samostatný segment na domovské stránce, podobně jako neslavné „Příběhy“, které YouTube pro změnu převzal od Instagramu.

Ostatně, i Instagram se už nechal TikTokem inspirovat, představil Reels, které také tento koncept kopírují.

STREAMOVACÍ PLATFORMA MICROSOFTU PŘINESE PODPORU PRO PC

Stejně jako Google nebo NVIDIA, tak i Microsoft už spustil vlastní platformu pro streamování her z cloudu. xCloud teď dostane další výrazná vylepšení, jako je podpora dotykového ovládání.

Microsoft nepřináší jen cloudové hraní, můžete také vzdáleně využít výkon vlastní konzole. Právě tato funkce k novým konzolím přijde teď i na PC. Na počítač se zároveň poprvé podívá zmiňovaná služba xCloud, a to v rozlišení 1080p, na rozdíl od 720p, které služba podporuje dosud.

Dotykové ovládání také přinese možnost hrát s pomocí této služby na mobilních zařízeních bez ovladače. Navíc by mělo být možné využít i senzory náklonu zařízení, a to např. u závodních her.

Je ale nutné konstatovat, že se jedná o neoficiální data a hlavně, že si ještě relativně počkáme, než si funkce budeme moci vyzkoušet i u nás.

DJI PŘEDSTAVILO FPV DRON

Největší výrobce spotřebitelských dronů vstoupil na trh těch z pohledu první osoby (FPV). DJI FPV bude k sehnání za 1 299 dolarů (cca 28 200 Kč).

V rozlišení 4K si udrží 60 snímků za sekundu, těch ale v nižším rozlišení zvládne i 120. Ve vzduchu vydrží až 20 minut, což je na takto rychlý dron slušný výkon. Z nuly na sto akceleruje za dvě sekundy.

Pro headset DJI zvolilo rozlišení 810p v šedesáti snímcích za sekundu. Přesto, že se jedná o digitální obraz, tak se latence udržuje i při vyšší kvalitě pod 40 ms. Běžně totiž podobné drony používají analogový obraz, který má horší kvalitu, kratší dosah, ale nižší odezvu.

Kritiku schytaly některé parametry zejména kvůli cenovce, v The Verge například popsali kvalitu kamery jako „průměrnou“ na svou cenu. Naopak pochválili spolehlivé párování s ovladačem.

NOVÁ AI PŘINÁŠÍ STARÉ FOTKY K ŽIVOTU

AI Deep Nostalgia dává staré fotky s pomocí deep fake technologií a strojového učení znovu do pohybu, sužbu přináší společnost MyHeritage.

NOVÝ EVENT RAZERU

Vypadá to, že se brzy dozvíme od Razeru řadu novinek. Už 7. května/máje v 17:00 se totiž spustí DevCon na oficiálním Twitch kanále Razeru. Jak už lze z názvu platformy poznat, nový event se bude konat online, minimálně tedy tento rok.

Dočkáme se zhruba čtyřhodinového programu zaměřeného na technologie s řadou expertů. Nepředpokládá se ale, že by Razer představil nový hardware.

XBOX PRO CONTROLLER PRO KONZOLE A PC

Společnost Nacon, která se specializuje na výrobu příslušenství pro hráče, chystá vydat kabelový ovladač Xbox Pro určený pro PC, Xbox Series X/S a Xbox One. Cena tohoto ovladače se pohybuje kolem 50 eur (cca 1300 Kč) a k dispozici bude od 15. 3. letošního roku.

Xbox Pro Controller se bude prodávat v černé nebo v bílé barvě, lze ho použít jako standardní Xbox ovladač, případně pomocí Advanced Mode využít celou řadu pokročilých funkcí. Pomocí aplikace Pro Compact, kterou lze stáhnout pro Xbox a Windows 10, mohou hráči upravit více funkcí, například mapování tlačítek nebo citlivost páček a spouští.

Nacon dále zmiňuje výběr mezi D-padem ve 4 nebo 8 směrech, deaktivaci vibračních motůrků a podporu Dolby Atmos ve sluchátkách.