Tvůrci velmi kladně hodnocené severské strategie Northgard ze studia Shiro Games konečně ukazují gameplay záběry z připravované real-time strategie Dune: Spice Wars.

V téměř dvouminutovém videu se podíváme do ikonického písečného světa Arrakis, na pohyb jednotek, špionáž, diplomacii i uživatelské rozhraní. Fanoušky jistě potěší záběr, kdy ze země vylézá jeden z typických písečných červů, aby sežral několik nešťastných vojáků.

V tomhle nebezpečném světě se stanete velitelem jedné ze čtyř frakcí. Na výběr budou Atreidové, Harkonenové a další dvě frakce, které budou teprve odhaleny.

Každou bitvu začnete na hlavní základně, jež je zahalená v mlze. Nejprve musíte prozkoumat oblast a sbírat důležité suroviny v podobě koření a vody. Nesmíte zapomínat na stavbu nových budov, výzkum technologií, správu zdrojů a postupné rozšiřování území. V opačném případě budete mít v písečném světě plném intrik velké problémy.

Při průzkumu písečného prostředí narazíte na důležitá místa, která střeží jednotky ovládané umělou inteligencí. Po jejich obsazení získáte bonusy. Ty si můžete vybrat i před samotným začátkem mise.

Bitvy budou pomalé, během boje můžete zasahovat a přesouvat členy jednotek. Vždy byste měli mít přehled o tom, co se děje a dbát na dostatek zdrojů, aby vesničané nebyli dehydratováni. Ano, Dune: Spice Wars se soustředí na mikromanagement a ke slovu se dostanou i písečné bouře. Ty jsou společně s písečnými červi náhodnou událostí a mají válkám o koření dodávat šmrnc.

Při tomhle všem nesmíte zapomínat platit včas daně, jinak to bude mít následky. Z toho důvodu není radno podceňovat diplomacii a politické vztahy. Vyhrát totiž můžete nejen porážkou nepřítele ve válce, nýbrž také díky skóre a politickému vlivu. Aby se vám to povedlo, musíte protivníky srazit na kolena na politické stránce. Za odměnu budete zvoleni guvernérem. K tomu můžete využít smlouvy, daně a vztahy s ostatními frakcemi.

Pokud se vám Dune: Spice Wars líbí, tak hra bude během jara letošního roku spuštěna v předběžném přístupu na Steamu. Vývojáři se zatím soustředí na singleplayer, ale v budoucnu chtějí přidat také multiplayer, další frakce a plnohodnotnou kampaň. Jestliže nejsou strategie váš šálek kávy, tak společnost Funcom chystá multiplayerový survival zasazený do světa Duny.