Dobré ráno. The Invincible má vyjít v letošním roce. Vypadá to, že známe název dalšího The Crew. Nový XCOM je dle všeho ještě daleko. První narozeniny Dying Light 2.

Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši pravidelnou rubriku Stručně. Každé všední ráno v 5:30 (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

- The Invincible vyjde v letošním roce současně na PC a konzole PlayStation 5 a Xbox Series X/S, ujistil Marek Markuszewski, generální ředitel Starward Industries. Datum vydání ale zatím neprozradil. Místo toho jsme se dozvěděli, že krakovské studio rozšířilo svou exkluzivitu na výrobu videoher podle kultovní knihy Stanisława Lema na dalších 5 let. Chce tak vytvořit další hry z tohoto retro-futuristického světa na námět knihy Nepřemožitelný. Možná dojde i na DLC.

- Další díl open-world závodů The Crew se bude jmenovat The Crew Motorfest. Potvrzují to nejen spekulace z října minulého roku, ale také logo hry, které přinesl dataminer ScriptLeaksR6. Od té doby bylo ale logo z Twitteru odstraněno. Dle neoficiálních informací mělo jít původně o rozšíření pro The Crew 2, nakonec je z toho ale plnohodnotná hra zasazena na havajský ostrov Oahu. Představení se očekává v následujících měsících.

- Nálezy v databázi Steamu poukazují na vydání PC verzí LittleBigPlanet 1, 2 a 3. Jde o velmi populární hry z PlayStationu, trilogie od Media Molecule se vyznačuje velmi detailním editorem pro vytváření úrovní a dalšího obsahu. Stejně jako Dreams.

- Kdy se dočkáme dalšího XCOMu? XCOM 2 vyšel už v roce 2016 a v roce 2020 následoval spin-off XCOM: Chimera Squad. Fanoušci mimozemské série jsou tak pochopitelně netrpěliví, ale Jake Solomon pro ně nemá dobrou zprávu. Šéf vývoje XCOM, XCOM 2 a Marvel's Midnight Suns se nadále věnuje poslední zmíněné hře, konkrétně pracuje na kostýmech pro Morbiuse (druhé DLC).

- Možná známe datum vydání Assassin's Creed Mirage. Polský obchod Allegro uvádí 30. 6. 2023. Tohle datum připadá na pátek, kdy vychází většina tříáčkových titulů. Oficiálně má hra vyjít letos.

- Akce Hi-Fi Rush upoutala pozornost hráčů i speedrunnerů. Světový rekord zatím drží youtuber DemonicRobots, který novinku od Xboxu dohrál za 3 hodiny, 37 minut a 58 sekund. V záznamu odhalil velmi efektivní využití herních mechanismů.

- Ještě jednou o Hi-Fi Rush. Tuhle rytmickou akci od japonského studia Tango Gameworks nikdo nečekal. Někteří tvrdí, že byla vytvořena s ohledem na Xbox Game Pass, což odmítl šéf vývoje John Johanas. Je to jeho vysněný projekt, který vedení předložil už v roce 2017. Takže jde o hru, jejíž vývoj začal ještě před tím, než Microsoft v roce 2021 koupil Bethesdu.

- Protipirátská ochrana Denuvo chrání novinku Dead Space Remake a bude chránit také PC verzi střílečky Redfall od Arkane.

- Techland se připravuje na první narozeniny hry Dying Light 2: Stay Human. Polské studio zve hráče ke speciálnímu přenosu. Uskuteční se v úterý 31. 1. ve 20:00 našeho času. Vývojáři se podělí o vzpomínky související s vývojem a budou mluvit o budoucnosti hry. Připraveno má být několik překvapení.

- Ubisoft na Steamu vydal Watch Dogs Legion. Hackerskou akční adventuru prodává ve čtyřech edicích. Hráči si stěžují na optimalizaci. Do večera platí 80% sleva. Standardní edice je za 12 eur, Deluxe Edition za 14 eur, Gold Edition za 20 eur a Ultimate Edition za 24 eur.

- Rozporuplné recenze, problémy se snímkovou frekvencí, prázdný otevřený svět... Pokud nevíte, zda se vám Forspoken bude líbit a současně nechcete předem zaplatit ani korunu, tak demoverze z PS5 dorazila na PC. Dostupná je na Steamu, Epic Games Store a Microsoft Store. Dle zahraničních novinářů se vám bude plná verze zamlouvat v případě, že si v demu zamilujete souboje.

- Ve švédském Stunlock Studios oslavují tři miliony prodaných kopií hry V Rising. Hra byla spuštěna v květnu 2022 v předběžném přístupu a má přes 51 tisíc recenzí (z toho 88 % je kladných).

- Na internetu se mohou brzy objevit spoilery z Hogwarts Legacy. Obchody dostávají krabičky s akčním RPG ze světa Harryho Pottera s pořádným předstihem. A bohužel je stále častější, že menší obchody začnou hry prodávat dříve.

- Název Kaiko vám možná nic neřekne. Jde ale o autory Kingdoms of Amalur: Re-Reckoning. Zmiňuji je tady z toho důvodu, že pracují na originální hře založené na vysoce prestižní značce THQ Nordic v žánru akčních adventur. Možná jde o pokračování Kingdom of Amalur.

PS: Omlouvám se, že ve středu, ve čtvrtek a v pátek nebylo Stručně. Bohužel jsem ho nestíhal připravit. Lenost mě naštěstí nepostihla, jen bylo moc jiné práce. Kromě klasiky v podobě přípravy Kalendáře hráče to byl direct Microsoftu s Bethesdou a navíc jsme ve čtvrtek na druhé straně republiky s redakcí připravovali něco speciálního a večer po 6 hodinách v autě už nebyla síla cokoliv dělat. Věřím ale, že výsledek bude stát za to. Teď už by mělo být Stručně opět pravidelně.