Steam Deck od Valve je nyní oficiálně v prodeji, což znamená, že je na cestě do rukou prvních zájemců, zatímco různá zahraniční média už mohou zařízení nějakou dobu testovat. Při této příležitosti dokonce studio Valve odhalilo novou hru, nebo spíš hříčku - Aperture Desk Job, jakýsi hratelný tutoriál, který má každého vlastníka Steam Decku snadným, zábavným a intuitivním způsobem seznámit s ovládáním a funkcemi nového zařízení.

„Hra Aperture Desk Job vzala vyčpělý žánr simulátorů chůze a s maniakálním smíchem na něm za ničivé bouře prováděla své nelidské experimenty, dokud nepovstal (resp. neposadil se) nový žánr: simulátory sezení. V této hře se ujmete role naprostého zelenáče v jeho první pracovní den, kdy má ještě srdce plné naděje a nohy plné snů o stoupání po schodech korporátního potravního řetězce. Jenže život má jiné plány. A žádný z nich nezahrnuje pohyb,“ dočteme se na produktové stránce na Steamu, která je pojatá s humorem typickým pro Valve a hry jako Team Fortress 2 nebo Portal 2.

Je to právě Portal, do jehož světa je chystaný interaktivní tutoriál zasazený. Samozřejmě ale nejde o Portal 3, i když jak se zdá, tato skutečnost zase tak samozřejmá být nemusí. Jak jinak si vysvětlit následující poznámku vývojářů: „Snižte svá očekávání, Desk Job není pokračování her Portal. Nesnižujte je však příliš, protože stále jde o titul zasazený do rozšířeného univerza těchto her! Budete usazeni přímo za volant pomyslného příběhového vozidla v kulisách společnosti Aperture Science! A ten volant bude společně s vozidlem ještě před spuštěním odstraněn a budete posazeni za stůl!“

Aperture Desk Job vyjde na Steamu už 1. března/marca 2022 a bude k dispozici zcela zdarma. Dobrou zprávou je také přítomnost české lokalizace ve formě titulků a hlavně skutečnost, že hříčka bude hratelná i na standardním PC. Jedinou podmínkou je vlastnictví ovladače, takže pokud jste vždy dávali přednost myši a klávesnici před gamepadem, tentokrát máte smůlu. I když věříme tomu, že dříve či později by se mohlo komunitě podařit obejít i tento požadavek. A když už je řeč o požadavcích, tady jsou ještě oficiální HW nároky pro Windows 10, ačkoliv Aperture Desk Job přirozeně podporuje i Linux a SteamOS, na němž je koneckonců Steam Deck postavený.

  • Operační systém: Windows 10
  • Procesor: Core i5-7500 / Ryzen 5 1600
  • Paměť: 12 GB RAM
  • Grafická karta: GTX 1060 / RX 580 - 6GB VRAM
  • Pevný disk: 4 GB volného místa