Před víkendem jsou tady zajímavé neoficiální informace. Dle nich nás brzy čeká odhalení konzole PlayStation 5 Slim, která bude dostupná koncem letošního roku. S ohledem na tuto strategii má Sony dočasně zlevnit současnou PS5. Také se mluví o výkonnějším modelu PS5.

Pojďme se na vše postupně podívat:

Insider Tom Henderson je přesvědčen, že od oficiálního odhalení PlayStation 5 Slim nás dělí pouhé týdny a konzole vyjde v letošním roce, jak se spekulovalo už dříve. Termín byl zmíněn také v soudních dokumentech mezi Federální obchodní komisí (FTC) a Microsoftem. Odhalení se očekává v srpnu.

S ohledem na tento plán má Sony výrazně zlevnit PS5. Známý billbil-kun tvrdí, že Sony plánuje celosvětovou propagační kampaň. V posledních dnech jme mohli zaznamenat slevu na PS5 v různých evropských zemích, včetně České republiky.

Brzy má Sony přistoupit k dočasným slevám ve Spojených státech, Velké Británii a Německu. Slevy mají být 50 dolarů, 75 liber a 75 eur (cca 1800 kč). To by znamenalo, že PS5 se bude prodávat za 474,99 eur místo 549,99 eur, zatímco v Británii to bude 404,99 liber místo 479,99 liber a v USA potom 449,99 dolarů místo 499,99 dolarů.

Je možné, že tyto slevy budou dostupné i jinde. Billbil-kun v současné době nevím datum startu propagační akce. Nejspíš ale Sony bude chtít vyprodat zásoby, aby se připravila na příchod nového modelu. Ten má dle starších spekulací nahradit stávající dva modely, protože má mít odpojitelnou Blu-ray mechaniku, ale už žádné hardwarové změny.

Sony zdražila PlayStation 5 loni v srpnu. Obtížné rozhodnutí učinila kvůli náročnému globálnímu ekonomickému prostředí, tedy inflaci. Cena se navýšila o 50 dolarů/eur v Evropě, Japonsku a některých částech Severní Ameriky, nikoli však v USA.

Také jsou tady trošku divočejší spekulace. Podle Key To Gaming začíná Sony s předváděcími akcemi, kde prezentuje výkon PS5 Pro s kódovým označením Project Trinity. Většina studií má prý vývojové verze výkonnější konzole obdržet do konce listopadu 2023.

Přesná specifika server nezískal, ale uvádí, že PS5 Pro cílí na lepší počet snímků za sekundu a lepší stabilitu výkonu snímkové frekvence při rozlišení 4K, výkonností režim 8K a akcelerovaný ray tracing. PS5 Pro bude prý vybavena pamětí s rychlostí 18 000 MT/s a 30 WGP (workgroup processor). V praxi by tedy šlo očekávat GPU se 60 výpočetními jednotkami, což by představovalo výrazný nárůst oproti šestatřiceti u současného PS5.

Mimochodem, i PS5 Pro zmiňovaly dokumenty od FTC.