Dlouho spekulovaný model konzole PlayStation 5 nebyl dosud oznámen. Přesto ho koncem letošního roku očekává konkurence. Microsoft ho zmiňuje v soudních dokumentech v rámci procesu s Federální obchodní komisí, která chce zablokovat akvizici Activisionu Blizzard.

Nový model PS5 už dlouho slibuje insider Tom Henderson. Dle jeho informací vyjde v září. To majitel Xboxu očekává novou PS5 do konce letošního roku za cenu 399 dolarů. Dle Microsoftu se má PS5 Slim prodávat za cenu, za kterou je nyní digitální edice PS5 bez Blu-ray mechaniky. V případě českého trhu půjde tedy o cenu kolem 11 tisíc, za níž lze PS5 Digital Edition koupit. PS5 s mechanikou je za 13 390 Kč.

Otázkou je, zda za tuto nižší cenu bude mít PS5 Slim mechaniku. Henderson dříve psal o novém modelu PS5 s odnímatelnou Blu-ray mechanikou. Ta se má prodávat samostatně, případně v bundlu. Tento nový model má postupně nahradit současné dva modely. Tím Sony dokáže zrychlit i zlevnit výrobu. Kdyby ovšem Sony uvedla na trh PS5 Slim s Blu-ray mechanikou za 399 dolarů, tak by mohla mít obrovskou výhodu a nejspíš by na to musel Microsoft reagovat.

Microsoft prodává Xbox Series X za 499 dolarů a Xbox Series S za 299 dolarů. Od srpna 2023 dochází ke zdražení Series X o 50 dolarů ve většině zemí mimo USA, Japonska, Chile, Brazílie a Kolumbie. Cena Series S zůstává stejná. Series X se dostane na stejnou cenu jako PS5 s mechanikou - 550 dolarů/eur, respektive u nás kolem 13 390 Kč. Nyní se má Series X pořídit kolem 11 tisíc.

Je samozřejmě k zamyšlení, zda Microsoft má nějaké informace od Sony. A pokud ano, tak proč japonská společnost dosud PS5 Slim neoznámila. Důvodem může být strach z menšího zájmu o současné modely, kdy by zákazníci čekali na PS5 Slim. Pokud na nový model dojde, tak nemáme očekávat žádné hardwarové změny. Po stránce výkonu má tak konzole být stejná.