PlayStation 4 Pro a Xbox One X ukázaly společnostem Sony a Microsoft, že o výkonnější verze konzolí je zájem. S největší pravděpodobností obě firmy chystají narušit klasický životní cyklus konzolí i u současné generace a nabídnout hráčům výkonnější konzoli.

YouTube kanále Moore's Law Is Dead přišel s detaily, které se dozvěděl od svých zdrojů. PlayStation 5 Pro by mělo vyjít do konce roku 2023, případně do konce roku 2024. Uvádí také specifikace, jimiž si není jistý. Objasňuje to tím, že do vydání je ještě daleko a vše se může změnit.

Každopádně, PS5 Pro má podle jeho informací být prémiová herní konzole pro rozlišení 4K/8K. Tomu má odpovídat cenovka 600 až 700 amerických dolarů, což je přibližně o 75 procent více než za základní variantu PlayStationu 5. Původní modely PS4 a PS4 Pro stály 399 dolarů, zatímco PS4 Slim se prodávala za 299 dolarů.

Zvýšení ceny může být způsobeno rostoucími výrobními náklady a také tím, co se Sony naučila s PS4 Pro. Aby japonská společnost na výkonnější konzoli neprodělávala, bude ji muset prodávat za vyšší cenu.

PlayStation 5 Pro údajně dostane zcela nové integrované procesory od AMD a mohla by využívat FiedelityFX Super Resolution.

Ve stejném videu se mluví také o výkonnější variantě Xboxu Series S. Ta by se měla postavit chystanému modelu PS5 Slim, jehož uvedení se očekává koncem roku 2022. Důvodem takto brzkého vydání má být skutečnost, že hráči s předplatným Xbox Game Pass hrají více na Xboxu Series S než na Xboxu Series X.

Výkonnější Xbox Series S by měl nejen motivovat hráče k upgradu (prý bude za méně než 350 dolarů), ale také snížit cenu současného Series S na přibližně 189 až 249 dolarů, což by mělo přesvědčit další lidi, aby si koupili Xbox konzoli, i když by ji používali jako sekundární konzoli.

Do konce roku 2023 máme podle těchto nepotvrzených informací očekávat také vylepšenou verzi Xboxu Series X. I u ní by se očekávalo, že se sníží cena základního Xboxu Series X. Hráči by tak měli na výběr více modelů za lákavé ceny.

Zatím můžeme přemítat nad tím, jaké jméno by Microsoft výkonnějším konzolí Xbox Series X a Xbox Series S dal. Napadá vás něco?