Final Fantasy 16, Marvel's Spider-Man 2, Rise of the Ronin a další hry, které budou předvedeny a představeny ve středu na PlayStation Showcase, mají zajistit, že PS5 bude mít zajímavé a lákavé exkluzivity. Jejich důležitost si v Sony uvědomují a hodlají jejich počet zvýšit, a naopak zpomalit uvádění PC verzí.

Prohlásil to Jim Ryan, generální ředitel Sony, když v rozhovoru s japonským magazínem Famitsu mluvil o budoucnosti. Potvrdil tak, že se v PlayStationu budou držet strategie a PS5 hry pro PC uvádět dva až tři roky po původním vydání.

„Plně si uvědomujeme důležitost exkluzivních titulů pro PS5. Jak jsem již zmínil, hlavním úkolem týmů PlayStation Studios je, aby si lidé užili herní zážitky na nejnovějším PlayStationu. Hodláme zvýšit počet exkluzivních her pro PS5 a zpomalit uvádění PC verzí,“ řekl Ryan.

Ryan dodává, že když mluví s fanoušky PlayStationu, tak jim nevadí čekat dva nebo dokonce tři roky na PC verzi hry, jež původně vyšla na konzoli PlayStation. Nutno podotknout jednu věc; strategie Sony se postupně mění. The Last of Us Part 1 trvalo přibližně 6 měsíců dostat se na PC, Returnal přibližně 2 roky a Horizon Zero Dawn naopak 3 roky.

Nejvíc se teď čeká zřejmě na PC verzi Ghost of Tsushima. Samurajská akce od tvůrců inFamous vyšla na PS4 v červenci 2020. Mohla by tedy být další na řadě. Naopak na God of War Ragnarök a Horizon Forbidden West si PC hráči budou muset ještě počkat.

V nadcházejících letech budou pro Sony důležité hry jako služba pro PlayStation a PC. Společnost chce dosáhnout jedné miliardy aktivních uživatelů, kteří tráví svůj volný čas s tituly od PlayStation Studios. Hnací silou má být Bungie. Tvůrci série Destiny pomáhají ostatním týmům a chystají svou první hru pro PlayStation.

Exkluzivní tituly pro PS5 budou nejen od PlayStation Studios, nýbrž také od partnerů. Už jsme jmenovali Rise of the Ronin od Team Ninja a Final Fantasy 16 od Square Enix. K nim se přidává Silent Hill 2 Remake od Konami a Bloober Teamu, zajímavý survival Pacific DriveDeath Stranding 2 od Hidea Kojimy, Star Wars: Knights of the Old Republic Remake, Stellar Blade a ve velkém se spekuluje o konzolové exkluzivitě v případě dosud neoznámeného remaku Metal Gear Solid 3.