V době oznámení PlayStation Portal si hráči posteskli. Komentáře o nevyužitém potenciálu a vzpomínkách na skvělé PSP a oblíbenou Vitu kolovaly internetem. Není ale všem dnům konec. Jak ukázal zájem o Nintendo Switch a Steam Deck, tak hráči přenosná herní zařízení chtějí. Údajně má takovou konzoli chystat i Microsoft.

Přidat by se mohla Sony. Ta se má chystat na návrat do tohoto segmentu a přinést přenosný PlayStation nové generace. Mají na něm fungovat hry určené pro PS4. Pokud se informace potvrdí, půjde o lákavé zařízení. Vždyť na PS4 vyšla spousta skvostů v čele s God of War, Spider-Manem, Ghost of Tsushima, Bloodborne, The Last of Us, Uncharted, Horizon Zero Dawn a Forbidden West, Grand Theft Auto V nebo Red Dead Redemption 2.

K PS4 hrám se prý přidají i ty pro počítače. To už zní jako plnohodnotný přístroj pro hraní her. Zmiňuje se o něm Anton Logvinov na Telegramu. Jde o ruského novináře, jenž svého času psal o záměru PlayStation Studios vydávat hry pro počítače. V té době mu to taky nikdo moc nevěřil.

Není to poprvé. Už začátkem letošního roku se internetem nesly zprávy o PlayStation Vita 2, případně novém PlayStation Portable. YouTuber Moore's Law Is Dead v té době psal přístroji poháněným vlastním APU od AMD, aby byla zachována kompatibilita s hrami pro PS4 a PS5. Pravděpodobně se jedná o stejný systém jako teď zmiňuje Logvinov. I když ruský novinář nemluví o hrách pro PS5.

Je otázkou, kdy by handheld vyšel. Vypadá to, že jako první bude chtít Sony uvést na trh PlayStation 5 Pro. Chytřejší můžeme být už koncem května, protože Sony má v plánu dvě interní prezentace. V přípravě má být také PlayStation Showcase.