Zdražování nemusí být konec. Podle prezidenta a generálního ředitele Jima Ryana jsou v Sony připraveni zvýšit ceny svého herního hardwaru, softwaru a služeb, a to za předpokladu, že navýšení ceny bude oprávněné a nezbytné.

„Neustále se zabýváme stanovováním cen našich produktů a služeb, ať už v kontextu konkurence, makroekonomické situace nebo hodnoty, kterou podle nás tyto produkty a služby poskytují,“ uvedl Ryan před investory.

„Pravděpodobně víte, že jsme se rozhodli zvýšit cenu PS5 všude mimo Spojené státy. Jsme připraveni k takovým krokům, pokud zjistíme, že jsou oprávněné a nezbytné, a neustále zvažujeme cenu našeho hardwaru, her a služeb, včetně PlayStation Plus. Velmi se soustředíme na to, jak maximalizovat celoživotní hodnotu našich uživatelů,“ dodal.

LifeTime Value neboli LTV je odhad, který bude zákazník generovat po dobu života daného produktu. V případě PS4 to bylo 479 dolarů (cca 10 600 Kč) od listopadu 2013 do března 2016, zatímco u PS5 je to 622 dolarů (cca 13 800 Kč) od listopadu 2020 do března 2023. Počítá se koupě softwaru (fyzicky, digitální), doplňky, předplatné (PS Plus), ovladače nebo VR, ovšem ne koupě samotné konzole.

Srovnání je ale poněkud nefér. Hry pro PS4 totiž Sony prodávala za 60 dolarů, zatímco u PS5 je to 70 dolarů. Hry za vyšší cenu prodává také Take-Two Interactive, Electronic Arts nebo Capcom. Zdražení oznámil už i Ubisoft a pro jednotlivé tituly ho bude zvažovat Sega. Z toho důvodu je průměrný příjem od jednoho majitele konzole vyšší. Nehledě na dražší tarify PS Plus.

Cenu PS5 navýšila Sony v létě 2022, což ji pomohlo vydělat na hardwaru rekordních 8,3 miliardy dolarů. Během fiskálního roku 2022 do obchodů po celém světě dodala 19 milionů kusů PS5. Do března 2023 bylo do obchodů po celém světě od uvedení PS5 na trh dodáno 38,4 milionu kusů.