Téměř dva roky po oznámení dokončil Microsoft spojení s Activisionem Blizzard. Podle analytiků je Sony pod tlakem, aby na tuto akvizici reagovala. Co můžeme od japonské korporace očekávat?

Microsoft za vydavatele Call of Duty, Diabla, Warcraftu a Candy Crush Saga zaplatil 68,7 miliardy dolarů. Jde o druhé velké rozšíření americké společnosti poté, co v roce 2021 dokončila akvizici ZeniMax Media s Bethesdou. Naopak Sony v poslední době koupila několik samostatných studií. Za větší investici lze považovat nákup Bungie za 3,6 miliardy dolarů. Tvůrci Bungie mají dohlížet na chystané live-service hry, které vznikají v týmech PlayStation Studios. Zatím ale žádná nevyšla a The Last of Us multiplayer měl být zmražen.

Podle analytiků to ale nestačí a Sony je pod tlakem, aby také učinila významnou akvizici. Doktor Serkan Toto (zakladatel a prezident poradenské firmy Kantan Games specializující se na japonský videoherní trh) očekává další investice a akvizice ze strany PlayStationu, včetně velké transakce, jež by mohla výrazně zvrátit rovnováhu ve prospěch Sony.

Fanoušci například volají po akvizici Take-Two Interactive, která vlastní Rockstar Games s Grand Theft Auto. Hodnota Take-Two je zhruba 24,6 miliardy dolarů. Nebo se spekuluje o akvizici Bandai Namco s hodnotou pohybující se kolem 13,5 miliardy dolarů. Jiní analytici takto velkou investici neočekávají. Například Karol Severin z Midia Research považuje takový krok za nepravděpodobný. Sony by podle něj měla spíše využít své silné pozice v oblasti filmu, televize, her a hudby a přinést novou nabídku předplatného, která by mohla lépe konkurovat Xbox Game Passu. Dle něj totiž bude pro Sony stále těžší konkurovat Microsoftu pouze hrami.

Na čem se všichni analytici tak nějak shodnou, tak jsou blockbustery za plnou cenu, ve stylu Marvel's Spider-Man 2, které by měla Sony nadále nabízet.

Každopádně, PlayStation Studios tvoří 23 studií, zatímco pod Xbox Game Studios je 14 studií. Ovšem k nim má Microsoft ještě 8 studií v Bethesdě a dalších 16 studií v Activisionu Blizzard. Celkem 38 studií.

Microsoft oslavil dokončení akvizice Activisionu Blizzard