V roce 2023 zaznamenal slovenský herní průmysl poprvé výrazný pokles. Celkový obrat klesl z 77,1 milionu eur v roce 2022 na 70 milionů eur. V současné době působí na Slovensku 69 herních společností, které zaměstnávají 1017 pracovníků, což je rovněž pokles oproti 1080 pracovníkům v roce 2022.

Podle statistik občanského sdružení Slovak Game Developers Association se situace na Slovensku shoduje s trendy na globálním herním trhu. Celý svět v době pandemie zaznamenal velký růst, kterého je nyní nemožné se držet. Místo růstu se musejí firmy vypořádat s klesajícími zisky, a to konsolidací a propouštěním. To naštěstí Slovensko výrazně nezasáhlo.

„Na celkovém obratu 70 milionů eur se podílelo 10 % největších společností částkou 58,6 milionu eur. Podíl ekonomicky nejvýkonnějších společností na celkovém obratu v porovnání s ostatními zůstal téměř nezměněn a činil 83,5 %. Menší podniky tak nadále drží krok s většími společnostmi,“ uvádí SGDA ve své zprávě.

U našich sousedů působí 69 herních firem. Největší z nich je dlouhodobě bratislavské studio Pixel Federation, specializuje se na mobilní hry. Mezi další velké společnosti patří QORPO, Nine Rocks Games, Superscale a STUDIO 727. Ve hlavním slovenském městě a jeho okolí je soustředěno 65 % všech společností, zatímco v Košicích a východní části Slovenska sídlí 29 %. Mezi největší společnosti z východu patří Inlogic Software a Games Farm.

V roce 2023 slovenští vývojáři vydali 80 vlastních her. Formou spolupráci s jinými subjekty vzniklo 157 projektů. Celkový počet vydaných a nevydaných projektů činil 310. Ty cílí nejvíce na PC (72,2 %), mobilní zařízení (31,9 %), Xbox konzole (23,2 %) a PlayStation konzole (18,8 %).

Společnosti v herním průmyslu v současnosti zaměstnávají 1017 pracovníků, z nichž 21 % tvoří ženy a 9 % vývojáři ze zahraničí. Mezi nejžádanější pracovní pozice patří programování, herní design, grafický design a marketing, které je také nejobtížnější obsadit.