V portfoliu expertů na RPG z amerického studia Obsidian Entertainment, které aktuálně vlastní Microsoft, najdeme řadu starších titulů, z nichž se během let staly slavné, kultovní klasiky. Stačí si vzpomenout na Fallout: New Vegas, Star Wars: Knights of the Old Republic 2 nebo South Park: The Stick of Truth. Také v něm ale najdeme hrstku zajímavých, ale dnes už spíše zapomenutých titulů. Těm nepochybně vévodí špionážní RPG Alpha Protocol z roku 2010, které na trh uvedla společnost Sega ve verzi pro PC, PS3 a Xbox 360.

Ačkoliv v dobových recenzích Alpha Protocol často nedopadl špatně, třeba díky skvělému systému dialogů a neuvěřitelnému množství různých následků vašich voleb, rozhodně se nedá říct, že by tvůrci z Obsidianu sklízeli jedno nejvyšší hodnocení za druhým. Za což může hlavně poněkud nedopečený stav celého projektu. Z hlediska prodejů pak hra zůstala vyloženě za očekáváním. Takže hráčů, kteří mohli tento svérázný kříženec filmů s Jamesem Bondem, příběhů o Jasonovi Bourneovi a seriálu 24 hodin náležitě ocenit, nejspíš nebylo tolik, jak vývojáři a vydavatel doufali. Alpha Protocol tak poměrně rychle upadl v zapomnění a před několika lety ho dokonce Sega stáhla z prodeje přes Steam kvůli expiraci licence na malou část hudebního doprovodu.

Pokud jste si hru nestihli koupit a tvorba Obsidianu vám není cizí, máme pro vás dobrou zprávu. Alpha Protocol je znovu dostupný, a to díky GOG.com. Na Steamu si ho stále nelze koupit, v digitální distribuci na konzolích se snad ani nikdy neobjevil, ale na GOG se nyní dostala nová verze, která se může pochlubit i hrstkou obnovených a dokonce dříve nedostupných prvků.

Kromě plné podpory moderních operačních systémů, která je v rámci GOGu samozřejmostí, jde třeba o kompletní licencovaný soundtrack nebo podporu uchování uložených pozic v cloudu v rámci GOG Galaxy. S Galaxy souvisí rovněž achievementy, jež na Steamu nikdy nebyly k dispozici, a potěšit může podpora gamepadů. Na produktové stránce je konkrétně zmíněn Dualsense, DualShock 4, Nintendo Switch Pro či ovladač z Xboxu Series a Xboxu One, přičemž nechybí ani podpora vibrací a bezdrátového režimu.

Dobrou zprávou pak je, že Alpha Protocol aktuálně nabízí lokalizaci do osmi jazyků, a to včetně oficiálních českých titulků původem od českého CD Projektu. Ty jsou sice dostupné i na Steamu (pokud jste si na něm hru dříve koupili, můžete ji pochopitelně stáhnout a hrát i dnes), ale během let jsme už mnohokrát zažili, že se překlad her, které u nás dříve distribuoval CD Projekt (později Comgad), v digitální distribuci někam záhadně vytratil.

Překvapit může snad jen cenovka 19,99 eur, která by mohla někomu s ohledem na to, že jde o více než 10 let starý titul, připadat příliš vysoká. Osobně ale věřím, že se koupě i za takovou cenu vyplatí, což vám nepochybně řekne i kdokoliv ze sice malé, ale velmi oddané komunity okolo Alpha Protocolu. Možná, že tohle špionážní dobrodružství nepatří mezi nejdelší, možná trpí na různé bugy a nedotažený soubojový systém, ale po stránce příběhu, jeho větvení, postav a dialogů jde o velmi unikátní zážitek, který neprávem zapadl. Proto je nyní skvělé vidět, že je zpět mezi živými. O tom se vás pokusí přesvědčit i YouTuber Lucas Raycevick, který ve spolupráci s GOGem připravil dokument o snahách dostat Alpha Protocol znovu do prodeje.