Švédská holdingová společnost Embracer Group po velkých nákupech studií a práv na herní značky začala v loňském roce propouštět, rušit vývojové týmy a nabízet vybraná studia k prodeji. U této příležitosti měla skupina soukromých investorů koupit Saber Interactive.

Hodnota transakce má být 500 milionů dolarů, odhaluje agentura Bloomberg. Embracer koupil Saber v roce 2020 za 525 milionů dolarů. Dle všeho je součástí odchodu také problematický remake Star Wars: Knights of the Old Republic. Na něm mají nadále pracovat. Je ale otázkou, zda vůbec někdy vyjde. A pokud ano, tak v jakém stavu.

Saber Interactive je velká společnost. Po celém světě zaměstnává více než 3500 lidí a v rámci Embraceru pod ní spadala studia jako 4A Games (série Metro), New World Interactive (Insurgency: Sandstorm), Slipgate Ironworks (Tempest Rising), Tripwire Interactive (Killing Floor, Maneater) nebo Zen Studios (Pinball). Součástí dohody mohou být i některá tato studia.

Saber Interactive teď čerstvě vytvořili Expeditions: A MudRunner Game a připravují Switch verzi Kingdom Come: Deliverance, Warhammer 40,000: Space Marine 2 nebo návrat značky Painkiller.

Finanční potíže Embracer Group začaly v roce 2023 po krachu transakce za 2 miliardy dolarů. Do společnosti měla investovat Savvy Games Group, kterou vlastní saúdská vláda. Od té doby probíhá rozsáhlá restrukturalizace, včetně zrušení nejméně 27 projektů. Cílem bylo snížit obrovský dluh. Stanovené hranice se ale do konce března/marce pravděpodobně nepodaří dosáhnout.

Už dlouho má být na prodej také Gearbox Software, ale je otázkou, zda Embracer v tomto případě získá zpět 1,3 miliardy dolarů. Za tuhle částku tvůrce Borderlands koupila v roce 2021.