Pokud si vybíráte notebook, který by se měl stát vaším hlavním strojem a plánujete na něm hrát moderní hry, je konfigurace s grafikou RTX 2060 šikovnou volbou. Dostanete se tak k funkcím jako DLSS pro hraní a můžete využít výkon RT jader pro kreativní práci. Právě jeden takový stroj nám na vyzkoušení zapůjčilo MSI.

MSI GL65 Leopard je sedmnáctipalcový notebook, který se kromě RTX 2060 může pyšnit procesorem Intel i7-10750H se šesti jádry a dvanácti vlákny a k tomu 16 GB DDR4 RAM. Rozhodně se tak nemusí bát nejen hraní, ale ani kreativní práce. I přes tento výkon se dokáže na baterce při lehčím používání udržet přes pět hodin.

Jeho sedmnáct palců plně využije podsvícená klávesnice s numerickou částí, na které se příjemně píše díky tomu, že i když je tělo laptopu plastové, tak se nikde nijak neprohýbá. A pokud by vám červená na testovaném modelu přišla málo herní, je k dispozici i RGB varianta.

A sedmnáctipalcový notebook samozřejmě znamená i větší display. Tady konkrétně 17.3" FullHD 144 Hz IPS panel s tenkým rámečkem. Pro někoho může být FullHD na takové úhlopříčce málo, ale tady se prostě jedná o herní záležitost a obnovovací frekvence se cení víc. I se 144 Hz bych se ale o nějaké větší esportové výhodě nebavil, protože doba odezvy displeje je celkem velká, a tak je obraz sice plynulejší, ale během pohybu se lehce rozmazává.

V rámci testovaných her si esportovky RTX 2060 přechroustá bez problému, kdy si Fortnite (Epic s DLSS) udrží kolem 180fps a Valorant na nejvyšší nastavení nespadne pod 200fps. U Starších AAA titulů jako GTA V na Very High nastavení se pohybuje okolo obnovovací frekvence displaye 144fps a Shadow of the Tomb Raider (Ultra) okolo 85fps. Moderní AAA jako Watch Dogs: Legion (s DLSS) pak udrží okolo 80fps a Call of Duty: Warzone si na nastavení High drží okolo 90fps.

Přečtěte si také: MSI představilo nové herní notebooky s výkonnými procesory Intel

To všechno ale zvládá příjemně potichu. Můj dealbreaker pro většinu laptopů je prostě jejich hlučnost. I když MSI LG75 Leopard umí své větráčky rozjet na slušné otáčky (a má na svůj turbo mód speciální tlačítko), tak to často ani nemusí. Při většině her nepřesáhla hlasitost chlazení hranici, kdy by se nedalo hrát při použití reproduktorů notebooku.

Za to nemůže jen relativní tichost chlazení, ale i velmi slušné reproduktory, které zvládají být celkem hlasité bez zkreslení, a navíc si můžete charakter zvuku doladit nastavením sady nástrojů NAHIMIC 3, které k mému překvapení funguje velmi dobře.

Velmi příjemné je vybavení vstupy a výstupy, kdy máme tři USB typu A, jedno USB-C, HDMI (jen 4k30) i miniDisplayPort, separátní audio jacky pro mikrofon a sluchátka, RJ-45 a ty kreativnější pak potěší čtečka SD karet.

Z hlediska úložiště pak máme k dispozici 512GB NVMe SDD na rychlý běh systému a popřípadě instalaci softwaru a k tomu i 1TB 7200rpm HDD na všechna vaše dlouhodobější data.

Pokud tak potřebujete laptop, který by se stal vaším hlavním výpočetním zařízením v sedmnáctipalcovém provedení, nemělo by vám u MSI GL75 Leopard nic chybět.