Microsoft Flight Simulator, Psychonauts 2, Age of Empires IV, Forza Horizon 5 a Halo Infinite. Těchto pět her vydal Microsoft v roce 2021 a loni to chtěl překonat, což se ale z důvodu odkladů způsobených pomalejším vývojem z domova kvůli covidu-19 nepovedlo a hráči se museli spokojit s jedinou novou hrou: Pentimentem od Obsidianu, který doplnila nezávislá hra As Dusk Falls, přídavek pro Forzu Horizon 5, nová edice Age of Empires 4 a survival Grounded, jenž po dvou letech opustil předběžný přístup. Poslední velkou hrou Xboxu je tak Halo Infinite z konce roku 2021.

Takhle si Microsoft rok 2022 rozhodně nepředstavoval. Že byl rok 2022 z hlediska vydaných exkluzivních titulů pro Xbox slabý, tak to v rozhovoru pro IGN přiznal i sám Phil Spencer. Šéf herní divize za to přebral plnou odpovědnost a dodal, že má dobrý pocit z nadcházejících 12 měsíců, během nichž by měli vydat významné exkluzivity pro Xbox Game Pass na konzole a PC.

„Naším závazkem vůči fanouškům je stabilní vydávání skvělých her, které si lidé mohou zahrát na naší platformě, a v roce 2022 jsme jich bezpochyby neměli dostatek. Přebírám za to plnou odpovědnost, protože já jsem šéfem,“ prohlásil Spencer pro IGN.

Závazek vůči hráčům bere Spencer vážně. Stejně tak ho bere vážně jeho tým a všichni se těší na letošní rok. Kvůli tomu připravili Developer_Direct, aby ukázali hry a zavázali se k jejich vydání po měsících, kdy prosili fanoušky o trpělivost.

Spencer je rád, že mohli vydat netradiční Hi-Fi Rush a upřesnit termín pro Minecraft Legends, Redfall a nový obsah pro The Elder Scrolls Online. Na letošní rok také potvrdili Forzu Motorsport, zatímco Starfield chtějí ukázat samostatně. U vesmírného dobrodružství se spekuluje o odkladu na druhou polovinu roku.

Navzdory menšímu počtu vlastních her dosáhl Xbox Game Pass nového maxima v počtu platících předplatitelů. Služba nadále roste a s ním jsou v Microsoftu spokojeni, i když mají vysoké cíle. To je dle Spencera dobře, on sám chce být pořád ambiciózní.

Také připomíná, že na 13% pokles tržeb v posledním čtvrtletí se musíme dívat s ohledem na předchozí hry, které společnost vydala. Zapomínat také nemůžeme na izolaci způsobenou covidem-19. Hráči v době karantény za hry utráceli více peněz a trávili hraním více času.

CO DALŠÍHO MICROSOFT OFICIÁLNĚ CHYSTÁ?

  • Avowed (fantasy akční RPG od Obsidianu)
  • Everwild (akční adventura od Rare)
  • Contraband (kooperativní akce od Avalanche Studios)
  • Fable (akční RPG od Playground Games)
  • Perfect Dark (ambiciózní návrat akce od The Initiative a Crystal Dynamics)
  • Project: Mara (tajemný projekt od Ninja Theory)
  • Senua's Saga: Hellblade II (pokračování úspěšné temné akce od Ninja Theory)
  • State of Decay 3 (survival akce od Undead Labs)
  • The Outer Worlds 2 (pokračování RPG od Obdianu)
  • Indiana Jones (MachineGames)
  • The Elder Scrolls 6 (Bethesda)
  • Neoznámená hra od Kojima Productions
  • Neoznámená hra od Compulsion Games

Po Developer_Direct potvrdil Microsoft návrat do Los Angeles, kde uspořádá velkou showcase. Ještě ale nevíme, zda bude přímo součástí E3, která se po čtyřleté přestávce vrací do Los Angeles Convention Center. Termín je stanoven od úterý 13. do pátku 16. 6. 2023. Na červen je v plánu také další Summer Game Fest od Geoffa Keighleye. Ani u jedné akce ale zatím neznáme společnosti, které se jich zúčastní. Microsoft může být klidně na obou.

Rychlý souhrn novinek