Sony na rozdíl od Microsoftu prodeje konzolí zveřejňuje. I přes trvající nedostatek dodávek se PlayStationu 5 daří a překonává prodeje PS4 za stejný časový rámec.

Ve finanční zprávě Sony uvedla, že k 31. 3. 2021 dodala do obchodů po celém světě více než 7,8 milionu kusů konzolí PS5. Japonská společnost v této době očekávala 7,6 milionu. Pro srovnání, ve stejném období měla PS4 přesně 7,6 milionu. PS5 zůstává nejrychleji prodávanou konzolí od Sony.

Během prvních třech měsíců letošního roku se do obchodů dostalo 3,3 milionu kusů PS5 a milion kusů PS4. Zásilky s PS4 meziročně poklesly o 400 tisíc.

Prodeje PS5 by byly mnohem vyšší, poptávka výrazně převyšuje nabídku. Vypadá to, že tento stav bude ještě nějakou dobu trvat, bohužel.

Přečtěte si také: Sony chce pro PlayStation 5 více exkluzivit a nevylučuje akvizice

PlayStation Plus si k 31. 3. 2021 předplácí 47,6 milionu hráčů, což je o 6,1 milionu více než ve stejném období předchozího fiskálního roku. PlayStation Network má 114 milionů aktivních uživatelů měsíčně (loni to bylo 109 milionů).

Na platformy PlayStation se ve fiskálním roce prodalo více než 337 milionů her, což je pro ekosystém Sony rekord. Finanční zpráva potvrzuje vzrůstající zájem o digitální verze her. Loni byl podíl 68 procent, zatímco teď je 79 procent. Hráči jsou tak stále více nakloněni k nakupování digitálních edic her přes PlayStation Store.

Tržby herní divize Sony se za poslední finanční rok dostaly nad 25 miliard dolarů se ziskem 3,14 miliardy dolarů. Ve čtvrtém čtvrtletí PlayStation dosáhl rekordních tržeb 6,24 miliardy dolarů a zisku 312 milionů.

Sony dodává, že PlayStation 5 s 3,3 miliony (celkem 7,8 milionu) je nejprodávanější konzolí v prvních měsících letošního roku, zatímco PlayStation 4 je konzolí, jež prodala nejvíce her v historii - minimálně 1,577 miliardy her. Co se prodejů PS4 týče, tak tenhle hardware si v obchodě vybralo 115,9 milionu lidí.

Analytici očekávají, že do konce letošního roku bude mít PS5 na kontě 17,9 milionu prodaných kusů. Záležet ale bude na tom, zda Sony dokáže tolik kusů vyrobit a dodat do skladů a obchodů.