Kompetitivním střílečkám dnešní doby dominuje pár dobře zajetých titulů, a to většinou žánru Battle Royale a upřímně právě v tomto odvětví se casual hráči nemusí cítit zrovna komfortně. Vždyť to snad znáte stejně jako já, čekáte v Lobby, vyskočíte na mapu, zemřete do jedné minuty a potom jen čekáte a čekáte, než začne další match. Co když bych vám ale řekl, že existuje střílečka, která dovoluje kompenzovat vaše naprosto tragické zaměřovací schopnosti trochou přemýšlení, a navíc ve které v průběhu zápasu nemusí smrt vůbec nic znamenat.

NÁVRAT DO BUDOUCNOSTI!

Quantum League je nová multiplayerová kompetitivní střílečka, jejíž hlavní mechanikou je vracení se v čase. To je věc, se kterou jsme se možná párkrát setkali u singleplayerových titulů, ale v multiplayeru je to přece jen celkem nezorané pole, protože je to téměř nemožné implementovat. Vývojáře z Nimble Giant Entertainment ovšem napadlo, jak na to.

Základním typem zápasu je tak v Quantum League souboj 1v1, ocitnete se na mapě, vyberete si zbraň a máte 15 vteřin na zlikvidování svého oponenta. Po uběhnutí tohoto času se vše ovšem vrací na začátek a běžíte zase znovu. Teď ale s tím rozdílem, že vaše postava z prvního kola je tu také a stejně tak u nepřítele. V tuto chvíli začíná taktika, půjdete raději zlikvidovat klon protihráče z prvního kola, protože přesně víte, co udělal, anebo raději budete hledat toho aktuálního, protože vám může skutečně ublížit? Většinou samozřejmě budete dělat obojí, nejdůležitější je totiž až třetí kolo, kdy jsou na obou stranách 3 klony a vítězí ten, komu jich na konci zbyde víc.

ZABIJTE SVÉHO VRAHA!

Ačkoliv je základ hry vlastně docela snadný, rychle vám dojde, že se vývojáři nějak museli vypořádat i s časovými paradoxy. Tedy například s takovou situací, kdy vám někdo v 5. vteřině ustřelí hlavu, ale vy se v dalším kole dokážete zachránit už ve 4. vteřině. Tady právě přichází ta největší zábava, v Quantum League totiž nikdy neztrácíte ovládání. Jakmile umřete, stále můžete běhat po mapě, skákat i střílet, jen vaše akce nebudou zrovna nikoho ovlivňovat. Jestli se vám ovšem podaří doběhnout až k jednomu z léčivých stanovišť, skutečně se vrátíte i do hmotného světa. To se obzvláště hodí u map, kde nejde o vybití protivníků, ale kde je vítězem ten, kdo zvládne stát alespoň s jedním živým hráčem na konci časomíry na zadaném bodě. Oproti běžným střílečkám je tady tak výrazně větší důraz na taktizování, a i na zapamatování map.

Zrovna těch je ve hře zatím jen něco málo přes 5 a k některým dokonce budete mít problém se i dostat, protože ty největší slouží pro zápasy v režimu 2v2, kvůli nízkému počtu hráčů je tak celkem problém se do nich dostat. Quantum League by totiž celkem výrazně slušel model Free2Play, díky přítomnosti skinů se k tomu hra vyloženě nabízí, ale zatím stále zůstává jako placený Early Access, teď ovšem alespoň za poloviční cenu. K vyzkoušení tak rozhodně doporučujeme a pokud budete hledat druhého do týmu, dejte mi vědět na Discordu!