S licencovanou hudbou ve videohrách je to těžké, protože ne vždy lze získat trvalou licenci na použití nějakého populárního songu. V minulosti jsme se tak setkali s řadou her, ze kterých byly mnoho let po vydání odstraněny některé skladby, protože se vydavateli nebo vývojářům jednoduše nevyplatí expirující licence obnovit. Zažili jsme i případy, kdy byl daný titul zcela stažen z prodeje, i když většinou jen dočasně. To je i případ akčního thrilleru Alan Wake z roku 2010, který na čas zmizel z digitálních obchodů v roce 2018.

Microsoftu, který Alana Wakea vydával v původní verzi pro Xbox 360, a vývojářům z finského studia Remedy se nakonec podařilo problémy s licencemi vyřešit, díky čemuž se mohlo první dobrodružství charismatického spisovatele znovu prodávat. Ale teď jsou ty problémy zpět. A tentokrát je tvůrci z Remedy, kteří od Microsoftu koupili veškerá vydavatelská práva na značku Alan Wake v roce 2019, vyřeší trochu jiným způsobem.

Už 10. září/septembra 2024 se Alan Wake ve verzi pro PC dočká aktualizace, která ze hry odstraní klasický song Space Oddity od Davida Bowieho. Ten byl zvolen jako doprovod závěrečných titulků, přičemž aktualizace se objeví ve všech digitálních obchodech, v nichž je originální Alan Wake aktuálně k dispozici. Což znamená Steam, GOG.com a Epic Games Store.

Naštěstí ale po stažení aktualizace nebude během závěrečných titulků ticho. Space Oddity nahradí song s názvem Strange Moons, pod nímž je podepsán Petri Alanko, autor původního hudebního doprovodu Alana Wakea. Alanko pak na Twitteru prozradil, že jde o píseň napsanou z pohledu astronauta, jenž má docela dost problémů. Její část se dokonce objevila v úrovni, která byla vyškrtnuta během vývoje, potažmo dávno před vydáním hry.

Remedy pak na Twitteru upozorňuje, že Alan Wake Remastered z roku 2021 zůstane nedotčen. Vypadá to tedy, že na originál, který vyšel na PC v roce 2012, a na remaster se vztahují jiné dohody a smlouvy spojené s licencemi. Pokud každopádně patříte mezi fanoušky Davida Bowieho a závěr Alana Wakea si bez něj neumíte představit, měli byste nejpozději v následujících dnech upalovat na GOG.com a stáhnout si z něj offline instalátor, na který vám nikdo nikdy nesáhne. Navzdory právě probíhajícímu výprodeji GOGu teď sice hra není k dispozici se slevou, ale někdy má ta DRM-free politika vážně své kouzlo. Ačkoliv věříme, že své kouzlo bude mít i song Strange Moons, protože Alanko jen málokdy střílí vedle.