Včera k večeru společnost Sony oznámila dlouho spekulovanou PC verzi akčního RPG titulu Horizon Zero Dawn, která vyjde během léta letošního roku. Současně šéf Sony Worldwide Studios objasnil, že to neznamená konec exkluzivit a vydání dalších her PlayStationu na počítače – a už vůbec to neznamená, že by hry od Sony vyšly současně na konzoli a PC. Japonská společnost hodlá i nadále podporovat svou platformu exkluzivními tituly.

Hermen Hulst, který nově vede všechna studia pod hlavičkou Sony, zdůraznil, že PlayStation 5 bude mít mnoho kvalitních exkluzivit s důrazem na příběh pro jednoho hráče. PC verzi Horizon Zero Dawn pro Steam nazval experimentem a novou myšlenkou.

„Stejně jako dříve, tak i dnes se soustředíme na dedikovaný hardware. Budeme v tom pokračovat. Jsme velmi oddaní kvalitním exkluzivitám. A silným příběhovým singleplayerovým hrám. Zároveň jsme otevřeni experimentům a novým nápadům. Zkoušíme věci, abychom věděli, co funguje. Myslím, že je to součástí DNA Worldwide Studios,“ prohlásil Hulst na oficiálním PlayStation Blogu.

Lze tedy předpokládat, že pokud se PC verzi Horizon Zero Dawn bude dařit, tak experiment bude úspěšný. Tím pádem by na počítače časem mohly zamířit další značky PlayStationu. Možná to Sony pojme tak, že s příchodem nového dílu vydá na počítače ten předchozí a pokusí se takto majitele PC nalákat ke koupi své konzole.

Podle předního průmyslového analytika Michaela Pachtera nadále v Sony doufají, že hráči budou kupovat jejich konzole a jejich first-party tituly. Současně si ale vedení společnosti uvědomuje existenci trhu mimo konzole. Podle Pachtera následuje Sony kroky Microsoftu, který před lety začal své Xbox One exkluzivity vydávat na Windows 10. Ovšem v případě Microsoftu jsou pro počítače dostupné všechny first-party hry, což u Sony v současné době nehrozí.

Na druhou stranu Sony pravděpodobně nechce, aby jí ujel vlak. Vydání Horizon Zero Dawn se nelíbí některým hráčům. Na sociální síti Twitter se objevil příspěvek, ve kterém dotyčný zničil konzoli PlayStation 4 i stůl, na kterém konzole byla - dle všeho. Video vidělo více než 940 tisíc lidí. Současně napsal, že je to konec éry. Zaměstnanci studia Guerrilla Games, které Horizon Zero Dawn vytvořilo, nechápou, co do toho hráče vjelo. Bývalý producent Sam Sharma v návaznosti na tweet napsal:

„Co se s vámi děje, lidi. Vytvořili jsme hru, která se vám líbila. Teď si ji bude moci užít více hráčů. A to nějakým způsobem brání vašemu zážitku? Prosím, buďte k sobě laskaví. Vaše zážitky ze hry se nezmění, když si hru zahrají další lidé.“

V tom má Sharma samozřejmě pravdu. Bouří se ale i další hráči, kteří nazývají krok Sony zradou a že japonská společnost lže, když napsala, že Horizon Zero Dawn je pouze pro PlayStation.

Co si o tom myslíte vy? V úvahu přichází, že pokud Sony vydá více svých značek na PC a bude se jim na této platformě dařit, tak to jsou další peníze do rozpočtu společnosti, což může přinést ještě lepší hry. A to přece všichni chceme, no ne?

PlayStation 5 má vyjít koncem letošního roku.