Final Fantasy XVI se s dnešním dnem objevilo i na PC a kromě hráčů, kteří si chtějí užít příběh a hratelnost, se dostává do rukou i moderům. Ti mohou chtít hru vyšperkovat, což jak všichni víme, může vést k tvorbě nevhodného obsahu, ať už od lidí s ostřejším smyslem pro humor, nebo těch, co zkrátka chtějí vidět své oblíbené postavy bez oblečení.

Přesně takovým modifikacím se snaží zabránit producent hry Naoki Yoshida. Hráče poprosil, ať to nedělají.

V rozhovoru pro PC Gamer odpovídal na otázku, jaký fanouškovský obsah si ve hře přeje. „Kdybych řekl, že by bylo skvělé, kdyby někdo udělal to a to, mohlo by to znít jako žádost, takže nebudu zmiňovat nic konkrétního,“ říká producent. Následně začíná apelovat. „Jediné, co řeknu, je to, že rozhodně nechceme nic urážlivého a nevhodného, takže prosím nevyrábějte nebo neinstalujte nic takového,“ prosí Yoshida.

Na jednu stranu, nelze mu křivdit. Pro vývojáře je hra něco jako jejich dítě a vidět, jak ji někdo nevhodně zneužívá pro ně může být bolestivé. Ken Levine například žádal fanoušky, aby přestali tvořit pornografický obsah s Elizabeth, postavou z BioShock Infinite. „Prosím přestaňte. Zabíjíte mě. Po troškách umírám s každou stránkou, kterou vidím,“ psal tehdy na Redditu v rámci AMA.

I stránka Nexus mods, která sjednocuje modifikace pod jednou střechou, bojuje proti nevhodným modifikacím. Dva roky zpátky například zabanovala autora modifikace do Spider-Man Remastered. Ta nahrazovala všechny vlajky LGBTQ+ komunity těmi americkými. Nahotu zde ale nalézt můžete, pod určitými restrikcemi.

Yoshida rozhodně nezamezí tvorbě jím nežádaných modifikací. Při rozhovoru ale zapomněl na jednu důležitou věc. Efekt Barbry Streisandové. Tedy když chcete něčemu veřejně zamezit, střelíte se do vlastní nohy a povede se vám pravý opak. Yoshidova žádost by tedy naopak mohla napomoci k větší tvorbě nevhodného obsahu, než by fanoušci vytvořili bez jeho intervence. Ale to ukážou až další dny.