Ani s příchodem nové generace konzolí od Xboxu nezmizely z ovladače baterie. Technologie už nějakou dobu tužkovým bateriím moc nenahrávají, Xbox je údajně stále používá kvůli obchodnímu partnerství.

Přečtěte si také: Xbox se ptá uživatelů, zda by ocenili funkci DualSense na jejich ovladačích

Tužkové baterie se používají méně a méně převážně proto, že vestavěné akumulátory nabízejí lepší parametry, s univerzálními konektory je to pak o to lehčí. Xbox stále místo vestavěného akumulátoru používá dvě tužkové baterie. Z části se sice o výhodu jedná, můžete totiž vybité baterie nahradit novými okamžitě, doteď ale nebylo jasné, proč přesně pořád máme v ovladačích „dvě Á Áčka“.

Luke Anderson z Duracellu v rozhovoru prozradil, že s Microsoftem spolupracují. Součástí partnerství má být dodávání baterií pro Xbox.

„[Smlouva spočívá v tom,] že se dodává produkt baterie pro konzole Xbox a také baterie do ovladačů.“ To naznačuje, že se dohoda nevztahuje jen na baterie do ovladačů, ale i na další komponenty konzole.

Ani smlouva ale podle IGN nemusí být přímo důvodem, proč Xbox od vyjímatelných baterií ještě neupustil. Zřejmě tak nemusí být jejich používání nutně výsledkem dohody, ale spíše tím, že chtějí dát hráčům na výběr.