Koupit si novou generaci konzole nebude dle všeho jednoduché ani v příštím roce. Phil Spencer, šéf Xbox divize, varoval, že problémy s dostupností konzolí Xbox Series X/S budou pravděpodobně pokračovat v roce 2022.

„Myslím, že problém je příliš složitý na to, aby se dalo mluvit jen o čipech,“ přiznal Spencer v rozhovoru pro The Wrap. „Krize na trhu s polovodiči v současné době zasahuje do mnoha průmyslových odvětví, od her až po výrobu automobilů.“

„Mluvíme o tom, jak získat součástky potřebné k výrobě konzole a následně dostat hardware na trh, kde je po zařízeních poptávka. V průběhu celého procesu se objevují nejrůznější problematické body, které nás budou provázet ještě několik měsíců, určitě do konce tohoto roku a v příštím roce,“ vysvětlil dále Spencer.

Spencer považuje za problém zejména to, že jsou fanoušci zklamáni. Nemohou si koupit konzoli, kterou chtějí. Na druhou stranu šéf Xboxu pochválil hardware společností Sony a Nintendo. Ale i u PlayStationu 5 poptávka výrazně převyšuje nabídku.

„Hráči skutečně chtějí novou generaci konzolí. Jedná se o dobrá zařízení nejen z naší strany, ale i od konkurence. Usilovně pracujeme na tom, abychom je dostali na trh, ale ještě nějakou dobu to bude náročné,“ dodal.

Za problémy je podepsaná pandemie covidu-19, která narušila dodavatelské řetězce.

XBOX GAME PASS JAKO NETFLIX

Služba Xbox Game Pass funguje na stejném obchodním modelu jako Netflix. Microsoft je smířen s tím, že bude trvat roky, než začne být zisková. Hráči se tak nemají bát, že by americká společnost své předplatné vypnula. Místo toho do něj hodlá investovat další peníze a nabídnout v něm mnoho zajímavých titulů.

Novinář Jeff Grubb připomenul, že Netflix začal svůj aktuální model předplatného využívat v roce 2008, za obsah utratil 17 miliard dolarů a teprve nedávno zaznamenal první fiskální čtvrtletí se ziskem. Xbox Game Pass tak podle něj musí ujít ještě dlouho cestu, než bude ziskový.

Strauss Zelnick, generální ředitel Take-Two, mezitím prozradil, že Xbox Game Pass má 30 milionů předplatitelů. Přitom poslední čísla Microsoftu z ledna tohoto roku uvádějí 18 milionů. Vypadá to, že za poslední měsíce počet předplatitelů výrazně narostl. Phil Spencer se k tomu odmítl vyjádřil a zopakoval stav k lednu 2021.

Dnes se do Xbox Game Passu přidávají Marvel's Avengers pro konzole Xbox, Windows 10 a cloud. Na rok 2022 jsou pro Xbox Game Pass již avizovány novinky jako A Plague Tale: Requiem, Atomic Heart, Redfall, STALKER 2: Heart of Chernobyl nebo Starfield.