Americký vývojář Ed Boon, který se proslavil jako tvůrce krvavé bojové série Mortal Kombat v NetherRealm Studios, se na Twitteru zeptal své velké komunity, co považuje za nejdůležitější aspekt u PlayStationu 5 a Xboxu Series X. V anketě jim dal na výběr mezi cenou, lepší grafikou, exkluzivními hrami a zpětnou kompatibilitou.

Ankety Eda Boona se zúčastnilo 50 295 lidí a 37,5 procenta z nich za nejdůležitější aspekt u nové generace konzolí zvolili cenu. 30 procent hlasovalo pro zpětnou kompatibilitu s hrami z předešlé generace, 19,2 procenta pro lepší grafiku a 13,2 procenta pro exkluzivní hry, což překvapilo mnoho uživatelů internetu. Jsou to především exkluzivní hry, o kterých se nejčastěji diskutuje. Překvapen byl i Ed Boon. Ten očekával, že více respondentů vybere exkluzivní hry.

Je možné, že se hráči obávají, za kolik se PlayStation 5 a Xbox Series X budou prodávat. Obě společnosti do dnešního dne mlčí a my se můžeme opírat pouze o spekulace. Ty tvrdí, že výrobní cena PS5 je 450 dolarů (10 400 Kč) za kus. Pokud Sony nebude chtít na konzoli prodělávat (prodávat pod cenou, což se dříve běžně dělo), tak se odhaduje prodejní cena v rozmezí 500 až 550 dolarů (11 500 až 12 700 Kč). Náklady na výrobu Xboxu Series X se dle analytika Daniela Ahmada pohybují mezi 460 až 520 dolarů (10 600 až 12 000 Kč), což by znamenalo, že nový Xbox bude dražší než PlayStation.

Co je u nové generace konzolí nejdůležitější pro vás? Já osobně neprahnu po zpětné kompatibilitě. PS4 a Xbox One vlastním od jejich uvedení na trh a stihl jsem si zahrát všechny hry, o které jsem se zajímal. Ale chápu, že pro mnohé je zpětná kompatibilita důležitá a jde o příjemný bonus. Možná bych ji sám využil, abych si třeba zahrál The Last of Us Part II, Cyberpunk 2077 a Dying Light 2 v lepší kvalitě. Osobně bych si ale přál, aby se vývojáři zaměřili na lepší plynulost a frekvenci snímků za sekundu. Grafika u mnohých titulů už dnes je na velmi dobré úrovni. A co se ceny týče, tak dle mého se budou prodávat maximálně za 15 000 korun.

PlayStation 5 a Xbox Series X mají vyjít na konci letošního roku.