Sony se má nacházet v těžké situaci. Při plánování výroby PlayStationu 5 je na trhu nedostatek potřebných součástek, což jejich cenu navyšuje. Z toho důvodu má japonská společnost oddalovat oznámení o ceně konzole. Původním plánem údajně bylo představit konzoli PS5 i s její cenou v únoru a na jaře měla začít hromadná výroba. Informátoři ale tvrdí, že kvůli nepříznivé situaci na trhu se součástkami se Sony rozhodla počkat a sleduje, jak se situace vyvine. Dokonce nemá mít ještě stanovený ani počet kusů, který pro vydání konzole vyrobí.

S informacemi přišel server Bloomberg, který se je dozvěděl od svých důvěryhodných zdrojů. Sony se podle těchto zdrojů má snažit udržet náklady na výrobu co nejníže je to možné. Avšak nedostatek potřebných součástek má přidělávat vrásky na čele a hnát společnost do těžkých rozhodnutí.

Bloomberg tvrdí, že za vše může nedostatek operačních pamětí DRAM a NAND. Druhou jmenovanou paměť ve velkém využívají výrobci mobilních telefonů, konkrétně pro jejich pátou generaci. Sony se totiž rozhodla, že každá PS5 bude mít v sobě NVME SSD a k tomu potřebuje NAND paměti. Stejnou technologii ale využívá i Samsung, který právě oznámil svou produktovou řadu Galaxy S20, jež bude mít 5G a minimálně 12 GB RAM.

Dalším problémem pro stanovení nízké prodejní ceny konzole má představovat chlazení. To podle zdrojů stojí několik dolarů u každého kusu konzole, zatímco obvyklá cena je pod jeden dolar. Může za to dražší řešení, které má zajistit, aby nedocházelo k přehřívání konzole, když bude mít v sobě výkonný čip. Možná si Sony dražší řešení vybrala i z důvodu hlučnosti konzole, PS4 Pro totiž hodně hučí a hráči si na tento nedostatek ve velkém stěžují.

Z výše zmíněných důvodů mají být náklady na jeden kus PS5 asi 450 dolarů. Cena pro zákazníka by tak měla být stanovena minimálně na 470 dolarů (v přepočtu cca 11 tisíc korun). Sami analytici jsou přesvědčeni, že se cena bude pohybovat kolem 500 dolarů. Je tedy otázkou, zda Sony nebude prodávat PlayStation 5 pod cenou.

Pro srovnání, výroba PS4 stála přibližně 381 dolarů a zákazníci zaplatili 399 dolarů. Sony tak na každém kusu PS4 měla 18 dolarů. U PS5 jsou ale náklady mnohem vyšší a Sony se může bát, že se PS5 z důvodu vysoké ceny bude hůře prodávat. Dalším důležitým faktorem při stanovení ceny je tak konkurence. Sony má vyčkávat na cenu Xboxu Series X, s nímž bude PlayStation 5 soupeřit o hráče.

Daniel Ahmad z Niko Partners ještě zdůraznil, že výrobní náklady nepředstavují maloobchodní cenu. Podle jeho názoru se PS5 bude prodávat za 500 dolarů. Při té příležitosti vzpomenul na situaci u PS4, která se při premiéře prodávala pod cenou a Sony se dostala do zisku až několik měsíců po premiéře. Současně si ještě myslí, že výroba Xboxu Series X bude o něco vyšší, pohybovat se má od 460 do 520 dolarů.

Bloomberg ještě potvrzuje dřívější informace. Sony má novou verzi PlayStation VR vydat až po premiéře PlayStationu 5. Co se hraní týče, tak server píše, že mnoho her, které dorazí současně s PS5, bude možné hrát na PS4. Otázkou zůstává, jak to bude u exkluzivit. Víme, že third-party vývojáři své první hry budou vydávat na obě generace konzolí, ale Sony má podle dřívějších neoficiálních informací pro PS5 vydat exkluzivní tituly. Takové, které nespustíte na PS4.

Za jakou cenu byste si PlayStation 5 koupili? Vadila by vám cena kolem 500 euro – to je zhruba 12 400 Kč (+ další náklady, tak cca 13 000 – 13 500 Kč)?