Nedávno byl zveřejněn první trailer a gameplay trailer představují akční MMORPG titul Ashfall. Jedná se o dobrodružnou střílečku, kde se umělá inteligence postavila lidem.

Hlavní designér studia Legendary Star, jenž má hru na starost, se nechal slyšet, že příběh se odehrává několik let po jaderné válce mezi lidskou rasou a umělou inteligencí. Lidé byli nuceni žít desítky let v podzemních vaultech, ale nyní nastal čas na to, aby se vydali zpět na povrch a obnovili vše, o co přišli.

Že vám postapokalyptický svět a vaulty zní povědomě? Toho jsou si vědomi i vývojáři, a proto chtějí hru pojmout jinak. Důraz kladou na velkou hráčskou svobodu v otevřeném světě a titul stylizují do východní kultury. To je ostatně vidět i v gameplay traileru, a to například na monstrech, která možná až příliš připomínají protivníky z JRPG série Monster Hunter.

Ashfall bude podporovat režimy pro jednoho i více hráčů. Klidně můžete cestovat po světě jako osamělý vlk, stejně tak bojovat po boku svých přátel.

To, kde má Ashfall excelovat, bude jeho audio stránka. Na hudbě se totiž kromě skladatelů Inona Zura a Steva Mazzara podílí i několika cenami ověnčený Hans Zimmer.

„Věříme, že jde o velmi speciální a jedinečný pohled na tento žánr a doufáme, že pomocí hudby přineseme nové chápání a prezentaci postapokalyptického světa a ukážeme kouzlo tohoto herního světa hráčům po celém světě,“ nechal se slyšet izraelský skladatel Inon Zur.

Těšit se máme i na několik prototypů postav: Tuláka, Šerifa, Mrchožrouta, Žoldáka, Lovce odměn, Obyčejného lovce, Osobního strážce, Asasína, Obchodníka se zbraněmi, Hrdinu nebo také prototyp postavy s názvem Average Joe. V překladu tedy něco jako obyčejný chlapík.

Kromě typu postavy budeme moci zvolit i jejich vlastnosti: šťastlivce, tanečnici, stříbrný jazyk, devět životů, nomáda, kouzelníka, řemeslníka, rozeného vůdce, flákače a osobu se sklony k mutaci. Pokud z pojmenování vlastností nejste zrovna dvakrát moudří, tak nezoufejte. Hra se snaží, stejně jako jiné asijské tituly, implementovat do děje i prvky humoru. O to více se nemůžeme dočkat, až zjistíme, jakou vlastnost bude mít postava tanečnice či stříbrného jazyku.

Do seznamu přání si Ashfall můžete přidat na Steamu už teď. Počkat si na jeho vydání, ale musíte do příštího roku, kdy kromě PC vyjde také pro zařízení s Androidem a iOS.

Teď je otázkou, zda se takhle bude projekt skutečně jmenovat, protože jeden Ashfall byl už oznámen (v červnu 2022) a jde také o postapokalyptickou PvP/PvE akci. Tentokrát od veteránů z PlayStationu, kteří se podíleli na Days Gone. Ti v letošním roce svůj projekt ukázali čínské společnosti NetEase a té se nelíbil. Teď jsou všichni v týmu Liithos překvapeni, co to vlastně vidí. Plus čekají, jak dopadne problém s ochranou známkou. Zakladatel a generální ředitel Liithos, Michael Mumbauer (bývalý šéf studia Sony Visual Arts), uvedl, že o ochranou známku nedávno požádali.

Abychom to měli celé, tak Ashfall od Liithos má být „první skutečný“ Web 3.0 AAA titul pro PC, konzole a síť Hedera. Jde tedy o další blockchain nápad. Hra bude mít otevřený svět zasazený na Zemi, kterou zpustošilo globální oteplování, tajemné energetické pole a válčící enkláva.

Teaser na Ashfall od Liithos