Pro indie vývojáře nastává doba temna. Kvůli šíření koronaviru byly odloženy velké herní akce jako GDC, které normálně jejich titulům poskytnou velkou marketingovou podporu, stejně tak červnová E3. A aby toho nebylo málo, studiu Rockfish Games, které chtělo letos v září spustit v předběžném přístupu svůj další počin Everspace 2, překazily plány i velké AAA tituly, jež vycházejí ve stejnou dobu.

Tvůrci vydali aktualizaci kickstarterové kampaně hry, v níž oznámili, že spuštění Everspace 2 v předběžném přístupu bude odsunuto ze září na začátek prosince tohoto roku, což není úplně snadné pro hru s více než 8000 podporovateli. Naštěstí nám všechno, co je k tomu vedlo, detailně popsali. A upřímně se není čemu divit.

„Je to jako ze sci-fi hororového filmu: Agresivní virus se šíří po celém světě a způsobuje velké nejistoty, závažné problémy v dodavatelském řetězci a rušení velkých mezinárodních událostí téměř všude,“ uvedlo studio ve své aktualizaci.

Dále více rozebírá onen problém s rušením herních akcí a dává nám najevo, že se koronaviru jen tak nezalekne a připravuje konferenční hovory či schůzky pro nadcházející události.

„Není překvapením, že byly zrušeny všechny naše schůzky na GDC s hlavními majiteli platforem a potenciálními partnery, kteří se podílejí na publikování pro konzole. Nyní připravujeme konferenční hovory nebo schůzky pro nadcházející události. Právě teď jsme na všechno připraveni a doufáme v to nejlepší. Stručně řečeno: Musíme se vypořádat s mnoha nejistotami, pokud jde o rozvoj podnikání, externí produkci her, jakož i marketing a PR.“

Největším problémem pro Everspace 2 se potom staly AAA tituly jako sci-fi RPG střílečka s otevřeným světem Cyberpunk 2077 nebo třeba nové looter shooter RPG od Square Enixu, Outriders. První hra má vyjít v září, druhá byla také v plánu na tento měsíc, ale pak byla odložena na konec roku, což ve studiu tvůrci Everspace 2 v té době ještě nevěděli.

 „Některé AAA tituly se dotknou našeho původního data vydání Steam Early Accessu. Velmi očekávaná sci-fi RPG střílečka Cyberpunk 2077 s otevřeným světem byla nedávno odsunuta na září, plus bylo právě oznámeno, že zbrusu nové sci-fi looter shooter RPG Outriders od Square Enixu bude vydáno ve stejný měsíc“

„Je zřejmé, že mezi tímto publikem a naším publikem je docela překrytí, takže jsme se rozhodli, že by nebylo moudré přímo soutěžit proti dvěma sci-fi RPG střílečkám, takže nezbývá moc prostoru pro další sci-fi střílečku, která vyjde ve stejný čas,“ vysvětlují vývojáři.

Pro ty, co hru příliš neznáte, Everspace 2 je pokračováním sci-fi roguelike titulu Everspace z roku 2016, které nám slibuje průzkum vesmíru, RPG prvky a spoustu různého lootu v singleplayerovém dobrodružství. Hra bude nejdříve dostupná pro PC a o šest měsíců později se dostane i na PS4 a Xbox One. Dá se předpokládat i vydání pro PS5 a Xbox Series X.