Máte poslední šanci si do konzolí PlayStation 5 a Xbox Series X/S stáhnout působivé technologické demo The Matrix Awakens, které bylo vytvořeno v Unreal Enginu 5 a zpřístupněno v prosinci loňského roku v rámci The Game Awards 2021.

Z digitálních obchodů PlayStation Store a Xbox Marketplace demo zmizí v sobotu 9. 7. Na oficiálních stránkách projektu je uvedeno, že ti, kteří si The Matrix Awakens stáhnou a spustí před 9. 7. 2022, tak si zachovají přístup k demoverzi.

Technologická ukázka vznikla ve spolupráci společnosti Epic Games a několika umělců VFX, kteří pracovali také na filmu Matrix Resurrections. Patří mezi ně John Gaeta, Kim Libreri a Jerome Platteaux. Autorkou konceptu i scénáře je Lana Wachowski, která film také režírovala. V rolích Trinity a Nea se objevují Carrie-Anne Moss a Keanu Reeves, což přispívá k filmové atmosféře ukázky.

Na začátku ukázky jste svědky akční scény plné efektů, v níž Unreal Engine 5 ukazuje své možnosti. Někdy je sotva patrné, že se jedná o CGI. Po rychlé jízdě si můžete město téměř volně prohlédnout a máte k dispozici mnoho možností nastavení. Mimo jiné můžete určit denní dobu a aktivovat různé filtry.

Vývojáři na projektu pracovali přibližně 12 měsíců. Město má rozlohu 15 km2 a obsahuje 7000 budov, 17 000 aut a 35 000 unikátních obyvatel.