Na konci minulého roku jsme byli lákáni na jaro, kdy Česká televize přinese pořad Game Story, který se zaměří na úspěšné tuzemské videoherní projekty z historie i současnosti.

Od dnešního dne je na iVysílání dostupných všech deset dílů. Každý má zhruba 15 minut a věnuje se jednotlivým zajímavým okamžikům české tvorby videoher. První s názvem Virus pojednává o tom, jak František Fuka se svými kolegy ze studia Golden Triangle za železnou oponou vytvářel první hry.

V druhém díle se přesouváme do Brna, kde díky přístupu k počítačové učebně dva kamarádi vytvářejí předělávku své oblíbené americké hry Monkey Island. Na sídlišti v Poličce nacházejí vydavatele a první česká oficiálně distribuovaná hra je na světě.

Úspěch tuzemských her by nebyl možný bez komunity. Tu v 90. letech v České republice spojovaly i rozdělovaly papírové časopisy jako Excalibur, Level a Score. Právě o jejich rivalitě se dozvíme ve třetím díle Game Story.

Čtyřka se zaměřuje na vznikl kultovní vojenské akce Operace Flashpoint. Pětka na cestu Jakuba Dvorského a point-and-click adventury Samorost. Šestka na pražské studio SCS Software, které vytvořilo veleúspěšný Euro Truck Simulator. Sedmička na autory Dračího doupěte a Kingdom Come: Deliverance, tedy na Martina Klímu a Dana Vávru. Oba připomínají, že se jim nedařilo získat peníze od vydavatelů, ale i díky početným fanouškům mohlo tohle rozsáhlé RPG vzniknout.

V posledních třech dílech pokračuje v současnosti se strategií Factorio, rytmickým hitem Beat Saber a jako poslední na české vývojářky, které chtějí hry vytvářet podle svých představ.

Všech deset dílů pořadu Game Story si můžete bezplatně přehrát zde.