Společnost Sony zveřejnila sedmiminutové video, ve kterém nám Yasuhiro Ootori z hardwarové designové divize ukáže zblízka PlayStation 5.

Dostává se nám možnost podívat se na jednotlivé porty a stojan, který je přiložen ke každému kusu konzole a umožňuje svislé i vertikální umístění konzole. Tím hlavním jsou ale střeva samotné next-gen konzole. Inženýr odšroubuje šroubky a ukáže nám vše, co se skrývá pod krytem.

Cílem Sony je, aby hráči před vydáním konzole viděli, jak je složena a co vše nabízí. Jinými slovy všechna kouzla, která PlayStation 5 skrývá. I z toho důvodu video popisuje jednotlivé komponenty a technologie. Kdyby nebyla celosvětová pandemie koronaviru, tak by se nám PS5 ukázala na různých veletrzích po celém světě.

Návrháři a designéři v Sony chtěli vytvořit promyšlenou architekturu a zbavili se zbytečných komponentů. Konzole je navržena tak, aby byla co nejefektivnější. To se týká výkonu a chlazení. U současné generace byl problém s chlazením a například PS4 Pro při zátěží připomíná start stíhačky. To u PS5 nehrozí. Konzole je tichá.

Současně jsme se dozvěděli, že na konceptu PS5 se začalo pracovat v roce 2015. Posledních pět let měli v Sony strávit návrhem a vývojem své next-gen konzole. Ve videu můžete vidět i odnímatelné kryty konzole. Dříve se spekulovalo, že bude snadná výměna krytů. Že by Sony mohla prodávat speciální kryty s různými herními motivy. Nyní víme, že tím neztratíte záruku. Navíc můžete pohodlně vysát prach, který se uvnitř usadil.

POPIS PLAYSTATIONU 5

Začneme popisem přední části, na které najdeme vysokorychlostní port USB Type-C s podporou rychlého přenosu (mluví se o 10Gb za sekundu) a Type-A také s rychlým přenosem. Na zadní straně jsou dva USB porty typu A, ethernetový port, video vstup přes HDMI a místo pro napájení.

Co se týče odvodu tepla, tak horký vzduch konzole odvádí jak zepředu (z otvoru po stranách černé části), tak i zezadu. Z toho důvodu není problém umístit konzoli svisle nebo vodorovně.

Mějte na paměti, že přiložený podstavec musí být u konzole v obou případech, lze ho snadno sestavit a demontovat. Díky stojanu je konzole stabilnější.

V pozdější fázi videa vidíme ventilátor i slot pro rozšíření interní paměti M.2 SSD díky portu PCIe 4.0 - když někomu nebude stačit základní SSD disk. Důležitý je také pohled na chladící systém SoC na bázi tekutého kovu. Zabírá podstatnou část dostupného místa.

Přečtěte si také: Menu konzole PlayStation 5 bude opět v českém jazyce

PlayStation 5 dorazí na evropský trh 19. 11. letošního roku za 13 490 Kč (499 euro). Verze bez Blu-ray mechaniky je za 10 790 Kč (399 euro).