V éře PlayStationu 3 a Xboxu 360 se konzole Sony a Microsoftu předháněly v prodejích. Nakonec vyhrála modrá konzole s výsledkem 87,4 milionu, zatímco ta zelené se dostala na 84 milionů. Při další generaci však došlo u Xboxu k úpadku, který pokračuje i dnes.

Ještě v době Xboxu One přestal Microsoft uvádět prodeje svých konzolích a her. Naopak Sony se tento týden pochlubila, že za první tři měsíce letošního roku vyexpedovala 4,5 milionů kusů PS5 a celkově se blíží k 60 milionům. To Microsoft přiznal pokles tržeb hardwarové divize Xboxu o 31 % za stejné tři měsíce.

Díky těmto informací analytik Daniel Ahmad ze společnosti Niko Partners odhaduje, že v prvním čtvrtletí 2024 se PS5 dařilo pětkrát lépe než konzolím Xbox Series X/S. To s ohledem na dřívější odhady není takový šok. V únoru 2023 vydavatelství Take-Two Interactive prokeclo, že PS5 se prodává dvakrát lépe než Xbox Series X/S. To se ale bavíme o celém období, tedy od uvedení obou konzolí na trh.

Firma Ampere Analysis odhadovala, že za rok 2023 se rozestup zvětší a bude to 3:1 pro PS5. Rozdíl mezi PlayStationem a Xbox se dle všeho neustále natahuje. S ohledem na to se nemůžeme divit zprávám o příchodu dalších her Microsoftu na PS5. Na konkurenční konzoli nedávno úspěšně vplulo pirátské dobrodružství Sea of Thieves.