Sony je nejhlasitějším kritikem probíhající akvizice Activisionu Blizzard společností Microsoft. Mnozí označují PlayStation za uplakánka, který se bojí ztráty Call of Duty. Hlavní důvodem vzdoru je ale s největší pravděpodobností Game Pass, jenž by díky Call of Duty, Diablu a dalších oblíbených her Activisionu Blizzard byl ještě lákavější. A právě kvůli předplatnému by si hráči mohli začít vybírat konzole Xbox místo PlayStationu.

I Sony má ale možnost investovat více peněz do PlayStation Plus a dávat do předplatného lákavější hry. Japonská společnost ale nepovažuje za vhodné dávat vlastní velké hry do PS Plus v den vydání. Obává se, že by kvůli tomu trpěla jejich kvalita.

Šéf herní divize Microsoftu jednou za čas reaguje na probíhající situaci a v souvislosti s nedávnou žalobou americké Federální obchodní komise (FTC) se domnívá, že japonská korporace chce s PlayStationem růst na úkor Xboxu.

„Sony vede dialog o tom, proč by dohoda neměla projít, aby ochránila své dominantní postavení na poli konzolí, takže věc, které se chytá, je Call of Duty,“ prohlásil Phil Spencer v podcastu Second Request.

Podle Spencera je Sony jediným hlavním odpůrcem akvizice. „Způsob, jakým roste, je na úkor Xboxu. V Sony mají zcela odlišný pohled na odvětví než my. Své hry nevydávají ve stejný den na PC, nedávají je ve stejný den do předplatného,“ vyjmenoval hlavní rozdíly šéf Xboxu.

Spencer považuje akvizici Activisionu Blizzard za výhodnou pro zákazníky. Domnívá se, že díky předplatnému Game Pass budou hry dostupnější. Nedávno Microsoft navíc slíbil, že chce Call of Duty dostat také na Nintendo Switch, zatímco slíbil, že na PlayStation bude Call of Duty vycházet minimálně po dobu 10 let. Stejnou dobu slíbil i u Steamu, kde mu šéf Valve odkázal, že slib nepotřebuje.

V pátek FTC zažalovala Microsoft kvůli akvizici Activisionu Blizzard za téměř 69 miliard dolarů. Komise ovšem nežádá o předběžné opatření, aby akvizice byla zablokovaná. Stížnost nepodala u federálního soudu, ale u svého vlastního správního soudu. Jinými slovy, nebrání tomu, aby Microsoft koupil Activision Blizzard. Jde tak spíše o snahu prodiskutovat podmínky, ovšem první projednávání je stanoveno až na 2. 8. 2023. Více jsme napsali zde.

Hráči, minimálně z pohledu toho, co píšou na internetu, považují akvizici za přínosnou a těší se, že se Activision Blizzard nebude zaměřovat pouze na Call of Duty. Ostatně, Phil Spencer už dříve avizoval budoucí schůzky s tvůrci, aby zjistil, na čem chtějí pracovat. Vhodný příkladem je studio Obsidian Entertainment, které mimo velkých titulů připravilo nevšední survival Grounded a adventuru Pentiment.