S cenou PlayStationu 5 Pro si v Sony nemuseli příliš lámat hlavu. Díky nedostatku konkurence mohli stanovit vysokou cenu. Navzdory té analytici očekávají o výkonnější konzoli japonské korporace větší zájem.

700 dolarů, 800 eur, 20 290 Kč... Cena PS5 Pro je opravdu vysoká a mnohé nepříjemně překvapila, až šokovala. Bez debat se stala hlavním tématem a upozadila přednosti nového hardwaru. Díky tomu, že Microsoft nemá v plánu uvést na trh nový model a potýká se s nedostatkem zájmu o Xbox Series X/S, tak v Sony mohli učinit tento krok a prodával konzoli beze ztráty. Tedy zaměřit se na marži. Alespoň si to myslí analytici.

„Absence konkurence znamená, že pro společnost Sony je snazší rozhodnout se pro vyšší cenu, aby ochránila své stávající marže. Pro většinu potenciálních zákazníků PS5 bude standardní edice představovat nejvýhodnější cenovou variantu,“ komentoval situaci analytik Piers Harding-Rolls z firmy Ampere.

Mat Piscatella ze společnosti Circana se také vyjádřil k nové konzoli. Podle něj je PS5 Pro, stejně jako PS4 Pro v předchozí generaci, zaměřena na nadšené konzolové hráče. Tato skupina hráčů má mít tendenci chtít nejnovější/nejlepší dostupné technologie v konzolovém světě a nehledí tolik na cenu. Jde však o relativně malé publikum.

Rhys Elliott v tomto směru poukazuje na PlayStation Portal a DualSense Edge. Mnozí na internetu obě zařízení kritizují, že jsou příliš drahá. Jak se ale ukázalo, dokážou uspět a splnit cíle stanovené Sony.

Oba analytici se domnívají, že PS5 Pro bude tvořit 10 až 15 % celkových prodejů PS5. Bude ale záležet na hrách, které výrazně ovlivní hodnotu konzole.

Cenový rozdíl mezi PS5 a PS5 Pro činí 40 až 50 procent. U PS4 a PS4 Pro to při uvedení na trh v USA bylo 33 %. Tady je zajímavá ještě jedna věc, PS4 Pro vyšla 7. 9. 2016, zatímco Xbox One X až v listopadu dalšího roku. Microsoft se snažil svou mezigenerační konzoli propagovat jako nejvýkonnější konzoli na světě, jež má o 40 % vyšší výkon než jakákoliv jiná konzole. Hráče ale Xbox One X moc nezaujal, a tak se u současné generace rozhodl hned na začátku nabídnout dva modely: levnější a méně výkonný Xbox Series S a výkonnější Xbox Series X. Ale ani to nestačilo příliš k tomu, aby americká společnost dohnala konkurenci z Japonska.

Díky tomu všemu si Sony může dovolit tento krok. Jak víme, Microsoft místo mezigenerační konzole chystá úplně novou. Údajně ji plánuje přivést na trh v roce 2026.

SONY BUDE PRODÁVAT LEVNĚJŠÍ REPASOVANÉ KONZOLE PS5

Sony bude na vybraných trzích prodávat levnější certifikovaně repasované modely PlayStationu 5. Společnost se dušuje, že tyto konzole jsou jako nové. Všechny repasované konzole jsou důkladně vyčištěné a otestované. V případě potřeby jsou použity originální náhradní díly. Noví majitelé ale musejí počítat s drobnými kosmetickými nedostatky. Po funkční stránce má ale vše šlapat jako hodinky.

Sony u repasovaných konzolí poskytne roční záruku. Prodej bude probíhat přes obchod PlayStation Direct, který není dostupný v České republice a na Slovensku. V USA se bude takto repasovaná PS5 prodávat za 400 dolarů a PS5 Digital Edition za 350 dolarů. V obou případech je cena o 100 dolarů nižší než u nového modelu. Mimochodem, PS5 Digital Edition je za poloviční cenu PS5 Pro.